amsterdam
Branchenieuws

45 dagen na sluiting: ''Uitgebalanceerd''

Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Zo heeft de horeca zondag 15 maart abrupt de deuren moeten sluiten en het eind is nog niet in zicht. Tot minimaal 20 mei, zo vertelde minister-president Rutte vorige week. 

De maatregelen zoals het sluiten van de horeca hebben verregaande gevolgen voor ondernemers. Entree Magazine volgt sinds de verplichte sluiting dagelijks de ontwikkelingen op de werkvloer bij Jan Stuurman, mede-eigenaar van Hotel V/The Lobby in Amsterdam. 

Woensdag 29 april, dag 45 

''Amsterdam voor de Amsterdammers klinkt het door de stad. Nu de boel is platgelegd is pas opvallend hoezeer Amsterdam afhankelijk is van haar toeristen. De woonwijken leven nog, het centrum is dood. Iedereen die in de stad woont, werkt en recreëert vond het wel een beetje druk worden, met eenzijdig winkelaanbod en een overvloed aan nutella-winkels. En dat kwam tadaaa… : door “de toeristen”. Een generieke term om alle bezoekers over één kam te scheren.

Maar balans in de stad, de magische woordcombi voor meer leefbaarheid, is binnen bereik. Heel simpel: Verbied airbnb en aanverwante platforms! Niet dat halve gedoe van nu, met slechts een verbod op vakantieverhuur op de Burgwallen en in de Grachtengordel-Zuid. En als een verbod niet lukt, dan gewoon geen vergunningen meer uitschrijven voor vakantieverhuur van de gehele woning – want sinds januari bepaalde de Raad van State: toeristenverhuur zonder vergunnng is strafbaar.

Dan zullen duizenden woningen beschikbaar komen in het centrum. De nieuwe bewoners zullen behoefte hebben aan een gebalanceerd winkelaanbod, vegen hun stoepen schoon, zorgen voor sociale controle en ga zo maar door.  Maak een regeling voor de sympathieke B&B-eigenaars die een kamer in hun eigen huis verhuren aan hun gasten, maar gooi de boel voor het overige op slot.

Dat is goed voor de leefbaarheid, de woningnood, de balans en eerlijk is eerlijk: voor de hotellerie.''