De Zeven Zonden met Victor Abeln  van First Dates
Branchenieuws
Foto Rinze Vegelien

De Zeven Zonden met Victor Abeln

Vandaag is er een speciale Valentijnsversie van de populaire BNN-VARA serie First Dates met daarin Bekende Nederlanders. Vaste waarde: de barman -die met de blauwe ogen-, Victor Abeln. Abeln, die in het dagelijks leven achter de bar te vinden is bij SEXYLAND, vertelt aan Entree Magazine over de verleidingen in de horeca. ''Als het op drinken aankomt, weet ik soms moeilijk maat te houden.''

Tekst Femke Wolthers 

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. De horeca kent vele verlokkingen. Aan welke van de zeven zonden maken wij ons schuldig? Deze keer in de biechtstoel: ‘televisiebarman’ Victor Abeln. Vast gezicht achter de bar bij het populaire datingprogramma First Dates en barhoofd van sociëteit SEXYLAND op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. “Ik flirt graag, ook openlijk op televisie.”    

Jaloezie
“Zowel op het persoonlijke als professionele vlak heb ik weinig last van jaloezie. Ik meet mij niet graag met anderen en heb respect voor de mixologisten onder ons. Ik ben de horeca in gegaan voor het persoonlijke contact, en de verhalen van mijn gasten. In een bruin café met leuke gasten, een simpele kaart en mooie producten ben ik op mijn gelukkigst. En als ik uitga met mijn vriendin laten we elkaar vrij, maar ik laat haar niet aan haar lot over. Als zij wil dansen, waar ik niet goed in ben, gaat ze met iemand anders dansen. Ik ben dan eerder jaloers op het feit dat die gozer goed danst dan dat hij met míjn vriendin danst. Zij is gelukkig ook niet jaloers aangelegd, maar sinds First Dates komt er wel veel op ons af. Ik krijg veel aandacht van vrouwen. Dat motiveert mij juist nóg meer mijn vriendin te laten merken dat ik echt voor haar ga. Ik flirt graag, ook openlijk op televisie. Het hoort een beetje bij het vak en is totaal iets anders dan versieren.”  

Lust
“Ik heb er best op los geleefd, tussen mijn relaties in. Maar ook al ben ik geen heilige, ik voel me beter wanneer ik in een monogame relatie zit. Als vrijgezel heb ik leuke onenightstands gehad. Dat wil zeggen, als je er allebei relaxt mee om gaat: je deelt de nacht en een ontbijtje en dat is het dan. Totdat de scharrel van dinsdag én die van donderdag opeens allebei op vrijdag bij je aan de bar zitten… Dat is even grappig als lastig. Mijn zwakte is dat ik heel snel iemand leuk vind en dan meer van diegene wil weten, óók hoe ze in bed is. Met mijn huidige vriendin heb ik ook de eerste avond het bed gedeeld. Gelukkig bleef het daar niet bij. Zeker nu, met mijn bekendheid, vind ik het fijn dat zij een constante factor in mijn leven is. Ik word tegenwoordig veel aangesproken door vrouwen omdat ze mij denken te kennen. Ik heb geen zin om dan voortdurend te moeten onderzoeken wat daar achter zit.”

Hebzucht
“Ik heb ooit van een stadsnomade gehoord: ‘ik wil niet het eindpunt zijn van spullen’. Dat is me altijd bijgebleven. The more shit you own, the more shit owns you. Nu ik door mijn televisiewerk wat meer verdien, is het fijn dat ik die goede geluidsinstallatie kan kopen. En ik heb mijn huis kunnen verbouwen. Maar daar moet ik mij dan wel echt toe zetten. Ik geniet zeker van comfort, maar ben gewend een spartaans leven te leiden. Geld is voor mij een middel tot vrijheid. Het is een goede dienaar, maar een slechte meester. Statussymbolen interesseren me geen snars. Van een duur horloge zou ik nerveus worden, want dat kan stuk gaan of kun je verliezen. Dat kost je uiteindelijk je vrijheid. Het meeste geld dat ik verdien, geef ik weer uit in de horeca.”

Luiheid
“Luiheid vind ik geen zonde. Er moet meer waardering voor komen. Voor het niets hoeven en genieten van het moment. Op het werk ben ik zeker niet lui, ik hou van beuken. Vanachter de bar probeer ik mijn gasten juist zo lui mogelijk te krijgen. Dat ze nergens aan hoeven te denken en op alle fronten gefêteerd worden. Maar ik leef niet om te werken hoor, ik werk om te leven. Ik geniet enorm van simpele momenten. Een potje kaarten, biertje erbij, relaxen. Dat is toch geen slechte eigenschap?”

Gulzigheid
“Absoluut mijn hoofdzonde. Ik kan heel lang teren op koffie en sigaretten, maar ik houd ook van lekker eten. Of het nu thuis is, dan kook ik, of in een restaurant. Een van mijn favorieten is Salmuera in Amsterdam. Ik kan trouwens ook grenzeloos genieten van drinken. Dat doe ik het liefst in de kroeg, tijdens de ‘nazit’. Als anderen stoppen, begint het voor mij. Ik neem een glas whisky en kan tot ’s ochtends vroeg met iemand blijven zitten. Dat levert de vreselijkste katers op. Maar als het goed is, ga ik door en weet ik moeilijk maat te houden.”

IJdelheid
“Wat is ijdel? Ik heb een vaste kapper, Taco Stuiver. Hem laat ik zijn ding doen. Scheren doe ik alleen als het echt nodig is en ik sta geen uren voor de spiegel. Ik sta liever op de achtergrond, het draait niet om mij als ik aan het werk ben. Ook niet bij First Dates. Daar gaat het om de kandidaten, zij moeten een goede match hebben. Qua kleding ben ik makkelijk. Ik ben model voor een merk waarvan ik mijn outfits krijg. Daarvoor droeg ik de oude overhemden van mijn pa. In de sportschool zul je mij niet snel vinden. Gelukkig heb ik geen aanleg om dik te worden. Ik heb wel een horecapensje en ik weet heus wel dat er mooiere lijven zijn dan die van mij. Maar om ervoor te trainen? Ik heb het er niet voor over.”

Woede
“Ik kan slecht tegen arrogantie, als mensen anderen niet zien staan bijvoorbeeld. Dan word ik boos. Dat heeft alles met omgangsvormen te maken. Daar loop ik in mijn werk weleens tegenaan. Mensen realiseren zich soms niet dat aan gastvrijheid ook regels voor de gast verbonden zitten. Klant is koning. Maar als iemand me als een voetveeg behandelt, schiet ik uit mijn slof. Alleen verbaal. Ik ben een binnenvetter dus het duurt even voordat ik echt boos ben. Maar dan verlies ik ook alle diplomatiek. Gelukkig ben ik ook vergevingsgezind. Ik ben even woedend, daarna is het klaar.”

Reacties

Reactie toevoegen