Branchenieuws

FSIN over de impact van de coronacrisis

FoodService Instituut Nederland (FSIN) over de impact van de coronacrisis op de foodsector. 

Uit een eerste berekening van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) blijkt dat de markt voor buitenshuis eten (foodservice) dit jaar €2,5 miljard aan omzet verliest als gevolg van de coronacrisis. Foodretail ziet de omzet juist met 1,8 miljard stijgen door hamstergedrag en vanwege het feit dat eet- en drinkgelegenheden gesloten zijn. Beseffende dat nog niet alle kennis en inzichten over het verloop van deze crisis bekend zijn, presenteert het FSIN een eerste voorzichtige scenario van de effecten van de coronacrisis op onze foodsector. Dit is slechts een eerste scenario, waarbij nog geen rekening is gehouden met de gevolgen van een lange-termijn-economische crisis. 

De belangrijkste aannames bij het huidige corona-scenario:
• De crisis duurt in volle omvang 3 maanden.
• Daarna komt er een voorzichtig herstel.
• De economie krimpt tot -1%, maar we komen nog niet in een diepe crisis.
• De angst-effecten van deze crisis zullen bij de consument niet meteen verdwenen zijn, ook als de crisis voorbij is.
• Er komen meer vakanties in eigen land 

Crisis voor buitenshuis consumptie

De effecten van de coronacrisis op de buitenshuisconsumptie zijn rampzalig. Het totale omzetverlies over 2020 bedraagt €2,5 miljard. Voor heel veel bedrijven betekent dit de genadeklap. Een groot deel kan alleen overleven als de overheid en banken ondersteunend beleid gaan voeren. Vooral de horeca krijgt in maart en april te maken met zware verliezen en ook in mei is er nog geen volledig herstel. Op jaarbasis daalt de omzet van het segment klassieke horeca met ruim €1,7 miljard. Ook Catering staat bijzonder zwaar onder druk door de (gedeeltelijke) sluiting van bedrijven en onderwijsinstellingen. De sluiting van scholen en universiteiten leidt tot het bijna volledig instorten van de vraag. Bedrijfscatering verliest in april de helft van de omzet doordat bedrijven massaal werknemers naar huis sturen.

 

Gevoel van onveiligheid

Volgens het huidige scenario herstelt de omzet in de maanden daarna geleidelijk naar het niveau van voor de crisis. Op jaarbasis verliest catering €300 miljoen. Het kanaal Gemak verliest meer dan 400 miljoen. Fastservice-bedrijven moeten net als de horeca de deuren sluiten, met uitzondering van delivery en drives. Het omzetverlies van de outlets, dat voor de maanden maart en april op 50% wordt geschat, wordt beperkt goedgemaakt door de stijging in maaltijdbezorging en bij de drives. Gemakswinkels op stations en luchthavens krijgen een zware klap. De komende maanden is het daar uitgestorven. De omzetdaling van Travel voor 2020 ligt op ruim 8%. Het herstel duurt lang, omdat mensen dit soort plekken als onveilig ervaren en ze mijden, ook na het verdwijnen van het virus. Mensen kiezen sneller de auto. Vliegvakanties worden uitgesteld en afgezegd.

Thuisconsumptie stijgt 

Door de coronacrisis stijgt de thuisconsumptie van food dit jaar met €1,8 miljard. Die meeromzet komt hoofdzakelijk bij de supermarkten terecht. Supermarkten zien hun omzet dit jaar stijgen met bijna €1,7 miljard, door hamstergedrag van de consument en het sluiten van eet- en drinkgelegenheden. Zij draaien twee maanden lang recordomzetten. Daarna moet het gehamsterde worden opgegeten en start de concurrentie met het foodservicekanaal weer. Een aantal speciaalzaken kan profiteren van de crisis (slijterijen, bakkers, slagers), maar in totaal leveren de speciaalzaken omzet in. Ook al omdat de markten en boerderijwinkels naar verwachting flink door de crisis getroffen worden.

Meerdere scenario's 

Op dit moment is er slechts één uitgewerkt scenario, het‘Corona-scenario’. Dit scenario gaat uit van een korte crisis met kortdurende gevolgen. In dit (meest positieve) scenario zien we al bijna €2,5 miljard uit de foodservicesector wegvloeien. Gedurende de komende weken zullen worden twee alternatieve scenario’s uitgewerjt , die beide een groter negatief effect op de economie en de foodsector als uitgangspunt hebben. Het zou namelijk kunnen dat Nederland in een diepere recessie terechtkomt, die maakt dat de wereld er over een paar maanden geheel anders uit kan zien, waardoor deze eerste cijfers nog te optimistisch zouden kunnen zijn.