minder afstand in restaurants
Branchenieuws
Foto 123rf.com

Horecaverenigingen doen beroep op Keijzer

Horecaverenigingen doen een beroep op Mona Keijzer, staatssecretaris van economische zaken, om de horeca meer armslag te geven dan het nu geldende coronabeleid.

De brancheorganisaties Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) stuurden vandaag een brief met deze strekking naar de staatssecretaris. De drie belangenclubs pleiten er onder meer voor meer eters aan tafel toe te staan, ook als zij níet afkomstig zijn uit hetzelfde huishouden.

Meer personen aan tafel

Namens het trio zegt woordvoerder Frans van Rooij: “Vriendengroepjes komen samen in een auto naar een horecabedrijf, maar mogen in de huidige regelgeving vervolgens niet samen aan tafel. Dat is niet uit te leggen en voor de horeca onwerkbaar in de praktijk.” Van Rooij wijst ook op het economisch belang: “Het huidige coronabeleid belemmert de horeca om voldoende omzet te draaien. Daarbij moet de ondernemer steeds voor politieagent spelen om te voorkomen dat hij aanloopt tegen hoge boetes; dat functioneert niet in een branche die draait om gastvrijheid.”

Verantwoordelijkheid bij gasten

Veel meer, aldus Van Rooij, moet de verantwoordelijkheid naar de gasten worden verlegd. “Als een groep mensen samen komt eten, draait het om de verantwoordelijkheid jegens elkaar. Als je je ziek voelt, ga je niet mee en blijf je thuis. Zo zou het primair moeten zijn. Het huidige beleid belemmert ondernemers om groepen welkom te heten.” De drie organisaties zijn verder blij dat per 1 juli in zijn algemeenheid weer sprake is van meer vrijheid voor de horeca, maar realiseren zich ook dat de verruiming voor veel bedrijven nog steeds niet voldoende is. Binnen de beperking van 1,5 meter onderlinge afstand, mogen horecabedrijven voortaan maximaal 100 gasten binnen ontvangen zonder reservering en zonder gezondheidscheck (in plaats van 30, personeel níet meegerekend). Wel moeten gasten altijd aan tafel plaatsnemen.