Hygiëne bijna de helft toiletten op peil

Hygiëne bijna de helft toiletten op peil

Uit de jaarlijkse test van openbare toiletten blijkt wat hygiëne betreft de horeca dit keer met 49% goed te winnen van de gezondheidszorg met 42% goed. 

Het totale resultaat in vier onderzochte sectoren (zorg, horeca, warenhuizen en openbare gebouwen) komt uit op 41% schoon. Dat is hoger dan de 39% schoon van vorig jaar. En weer wonnen de dames. De jaarlijkse test wordt uitgevoerd in opdracht van Service management, een platform voor de schoonmaakbranche. 

Zitting meest vervuild Bij elkaar zijn monsters genomen in 150 openbare toiletten, eerlijk 50/50 verdeeld in dames- en herentoiletten. Daarvoor is de bacteriologische vervuiling gemeten van vier contactvlakken. De toiletzitting is met 33% het meest vervuild, gevolgd door de knop van de kraan met 24%. De spoelknop scoorde 16% slecht en de deurknop aan de binnenkant van de toiletdeur was met 9% slecht het minst vervuild.

Horeca schoon!
Waar en in welke branche zijn de toiletten het meest/minst schoon? De uitkomsten per sector op een rijtje: horeca 49% goed, gevolgd door de gezondheidszorg met 42%. Derde de openbare gebouwen met 36% en tenslotte de warenhuizen met 29% goed. Wat hygiëne betreft wonnen de dames het nipt met 42% goed (weer) van de herentoiletten, die bleven steken op 40%. Die hoge klassering van de horeca – vorig jaar ook op een gedeelde eerste plaats – vind je ook terug in het rijtje met schoonste toiletten. Zes toiletten springen er uit als toppers, waaronder vier in de horeca. Drie daarvan, in Duiven, Oostzaan en Veghel, behoren tot Van der Valk Hotels, waar men echt werk maakt van modern en schoon sanitair. De vierde uitblinker in de horeca vormt eetcafé Het Oude Rechthuis in Aarlanderveen.

 

 

 

Artikel delen