Martijn van Roon over carrière-switch

Tags: hotel

Martijn van Roon over carrière-switch

Start-up specialist voor de horeca Martijn van Roon, bekend van de culinaire opstart van onder andere Grand Winston Hotel, DeLaMar Theater, Ammonite Hotel, VIA Hostels en de ADAMtoren, gaat verder in de rol van adviseur van professionele keukenapparatuur voor chefs. 

Culinair creëren vraagt om professionele apparatuur. A-kwaliteit materiaal voor de perfecte smaak. Martijn van Roon kan het weten. Als ervaren executive chef en opzetter van hotels en restaurants als het DeLaMar Theater, het Ammonite Hotel, VIA Hostels en de ADAM Toren kent hij het klappen van de zweep. Als geen ander weet hij welke apparatuur en materiaal er nodig is voor elke professionele keuken. Kennis die hij nu inzet ter ondersteuning van chefs die het beste uit hun materialen willen halen.

Veel te ondekken
Van Roon: ''Door mijn ruime ervaring als executive chef en door het opzetten van verschillende hotels en restaurants weet ik precies welke apparatuur er in een keuken nodig is om deze professioneel te kunnen runnen. Hierdoor kan ik de kok perfect adviseren bij de aanschaf van de keukenapparatuur. En door de opstarten ben ik ook in contact gekomen met de diverse leveranciers van keuken materialen en apparatuur. Ik heb nu een web-catalogus opgezet waar de chefs van NL de beste kwaliteit kunnen vinden op een website. Deze site wordt ondersteund door de grote jongens als Menno Post, Jeroen Beens en Stefan van Sprang.'' Duurzame relaties en nauwe contacten liggen ten grondslag aan officieel dealership voor de A-kwaliteit keukenapparatuur -en materialen. Martijn van Roon gaat zich nu meer toespitsen op het leveren van keukenmaterialen -en apparatuur aan de professionele horeca. “Wat mij opvalt is dat veel chefs aanschaffen wat ze de jaren ervoor hebben zien staan in hun restaurants of hotels. Ze kijken vaak niet verder, terwijl er nog zoveel nieuws te ontdekken is” aldus van Roon en hij vervolgt: “Ik ga de chefs voorlichten en adviseren in wat er allemaal te verkrijgen is. Omdat ik diverse merken vertegenwoordig kan ik de chefs adviseren in het verschil tussen de apparatuur van de verschillende merken” Later wil van Roon zich ook gaan richten op de betere hobbykok en de 2e hands markt.

​Geen concessies 
Amper afgestudeerd als kok, werkt Van Roon bij Ron Blaauw. ''Ik stortte me op de metamorfose van het overgenomen restaurant en zette mede het menu neer. Dit wakkerde iets in mij aan; ik bleek goed te gedijen bij de hectiek van het opstarten van een nieuw bedrijf.'' De jaren erna ontwikkelde hij zich als kok en werkte hij bij sterrenrestaurants zoals Chapeau**, Merlet* en Imko* in het Grand Winston Hotel. Bij de opstart van De Oude Toren op Schiphol-Oost begon ‘het echte werk’. ''Hier was ik onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van de keuken, de ontwikkeling van de menukaart, en het uitzoeken en bestellen van de keukenmaterialen en apparatuur.'' De volgende stap was bij de Chagall groep het Grand Winston Hotel, waar hij werd ingeschakeld voor de opstart van de Grand Canteen en het dochterbedrijf Aqua bar&bistro. ''Ik was vanaf de start betrokken bij de ontwikkeling van het DeLaMar Theater, met in het begin twee restaurants en later nog een compleet nieuw restaurantconcept. De kers op de taart kwam toen ik werd benaderd als executive chef voor de ontwikkeling van de vier concepten Moon, Madam, Adam&Co en Loft in de ADAMToren in Amsterdam-Noord, die nu nog steeds staan als een huis.'' Allemaal succesvolle start-ups, waardoor hij merkte dat hij iets kan waar niet iedereen goed in is. ''Omdat ik mijn specialisme nu wil inzetten om anderen succesvol te maken, heb ik F&B Solutions opgericht met als specialisme conceptontwikkeling en horeca start-up. Hierbij werk ik veel samen met andere specialisten, waardoor de projecten snel, professioneel en binnen budget kunnen worden afgerond. Ik doe net al in mijn tijd als executive chef geen concessies en werk alleen met de beste producenten.” 

A-merken
''Doordat ik in het verleden veel contact had met verschillende producenten van de keukenapparatuur heb ik inmiddels het vertrouwen en daardoor de officiële dealership gekregen van de meest gebruikte apparatuur binnen de professionele keuken. Alle merken zijn alleen van A-kwaliteit, met minder neem ik geen genoegen.'' Veel merken hebben een professionele en een consumenten tak. Van Roon “Kitchen Gear for Pro’s zal alleen de professionele producten aanbieden aan chefs. Een groot voordeel is dat ik alle complete keukenlijsten paraat heb voor de benodigde apparatuur en 'klein keuken materiaal voor opstartende -en bestaande horeca. Ik stuur een de lijst en het enige wat de kok hoeft te doen is het aanpassen van wat er binnen hun budget past. Dit scheelt hun uren online zoeken of het bladeren in catalogi, dus ontzorgen! Ik bezorg bij grotere bestellingen alles in overleg in één levering op een door de kok bepaalde datum en/of tijdstip. De levering zal eerst in bij mij worden verzameld en pas wanneer deze compleet is zal het in één keer worden afgeleverd. Zeker bij bedrijven die volop in verbouwing zijn is dit van belang. Ik zal samen met de chef de bestelling controleren zodat ze er zeker van zijn dat alles geleverd en aanwezig is en er geen manco’s zijn. 

Artikel delen