Omzetgroei horeca koelt af

Tags: hotel

Omzetgroei horeca koelt af

De verkopen van maaltijden, dranken en hotelovernachtingen in de horeca stijgen naar verwachting met 2% in 2019 en 1,5% in 2020. Dat is een duidelijke vertraging in vergelijking met het gemiddelde groeitempo van 4% in de afgelopen vijf jaar.

Uit het nieuwe Vooruitzicht Horeca van het ING blijkt dat de omzetgroei in de horeca een stapje terug doet. Sinds begin 2019 vertraagt de groei van de verkopen van maaltijden, dranken en overnachtingen in de horeca. Prijsstijgingen en het tekort aan personeel remmen de groei.

Lichte omzetgroei
Richting 2020 blijft er vanwege de positieve vooruitzichten voor de consumenten bestedingen en de groei van het buitenlandse toerisme naar verwachting ruimte voor lichte omzetgroei. Een omslag in het economische sentiment in het geval van een chaotische brexit vormt echter wel een risico. Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca: “De gevolgen van een brexit kunnen op twee manieren doorwerken op de horeca. Ten eerste zijn Britten de op twee na grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Ten tweede kan een brexit ook het consumentenvertrouwen in Nederland schaden.”

Buitenlandse toeristen
Wat een belangrijke bijdrage aan deze omzetgroei levert is de bestedingen van buitenlandse toeristen. Het aantal buitenlandse toeristen in Nederland nadert de 20 miljoen en is in tien jaar tijd verdubbeld. Geijer: “In het eerste half jaar van 2019 verbleven ruim 9,5 miljoen toeristen in Nederland, dat is wederom een record. Het aantal hotelgasten uit Azië en de Verenigde Staten steeg met meer dan 10 procent en juist voor hen is Amsterdam een grote trekpleister.” Dit brengt een toenemende vraag naar hotelkamers met zich mee. Meer dan de helft van alle nieuwe hotelkamers staat in Amsterdam. Mede vanwege de geplande opening van meerdere grote hotels rondom de Zuidas en in Amsterdam-Noord bouwt de stad zijn dominante positie op de hotelmarkt de komende jaren verder uit. Het aandeel van de hoofdstad in het totale aantal hotelkamers is opgelopen tot bijna 30%.

 

Artikel delen