Coronavirus: Wat gebeurt er in de economie?
Financiën
Foto 123rf.com

Coronavirus: Wat gebeurt er in de economie?

ING duidt actuele economische situatie en geeft inzichten op basis van pintransacties.

Het ING Economisch Bureau heeft een speciale website en een nowcast geopend om de economische ontwikkelingen als gevolg van het coronavirus op de voet te volgen en te duiden. Daarbij maken de economen van ING ook gebruik van actuele inzichten op basis van geanonimiseerde data van dagelijkse pintransacties van particuliere ING-klanten. Het verloop van deze transacties geeft een goed beeld van de actuele consumentenbestedingen en helpt met het duiden van de impact van het coronavirus op de verschillende sectoren van de Nederlandse economie.

Impact coronavirus overal in de economie zichtbaar

Restaurants zijn dicht, evenals scholen, hotels en sportscholen. Vliegtuigen staan aan de grond, winkelstraten zijn uitgestorven en veel mensen werken thuis. Het Coronavirus ontwricht de economie. De ontwikkelingen voltrekken zich bovendien in een razendsnel tempo. Het nieuws van gisteren is een dag later alweer achterhaald.

Bekijk de nowcast van het ING Economisch Bureau

Inzicht vanuit pintransacties

Daarnaast geven we actuele inzichten op basis van de dagelijkse pintransacties van particuliere ING-klanten weer op deze website. Het verloop van deze transacties geeft een goed beeld van de impact van het Coronavirus op zowel de retail als de horeca. Zo lag het aantal pintransacties afgelopen donderdag (19 maart) 21% lager ten opzichte van dezelfde donderdag een jaar eerder. Verder lijkt de piek bij supermarkten inmiddels over het hoogtepunt heen en doen niet alleen doe-het-zelf-ketens, maar ook speelgoedwinkels goede zaken in deze roerige tijden.

Overzicht internationale economische impact

Het Coronavirus beperkt zich niet alleen tot Nederland, maar laat wereldwijd zijn sporen achter. Op onze Engelstalige website ING Think kun je meer lezen over de economische impact van het virus in andere landen en regio’s en welke maatregelen daar worden genomen.

 

 

Gerelateerd nieuws