Personeelstekort zet rem op groei horeca

Personeelstekort zet rem op groei horeca

Uit de sectorprognose van ABN AMRO blijkt dat de groei de komende jaren geremd wordt door het tekort aan personeel. En dat geldt eigenlijk voor bijna alle bedrijfssectoren. 

Ondanks dat alle bedrijfssectoren in de komende twee jaar een gezonde groei laten zien, verwacht ABN AMRO dat zij minder hard gaan groeien dan in 2018. Dit blijkt uit de meest recente Sectorprognoses 2019 en 2020 van ABN AMRO. Dit is het gevolg van de personeelstekorten en toenemende vraag naar mensen met specifieke technische kennis.

Meer eetmomenten
Goed nieuws: de groeifundamenten die de sector Leisure in 2018 kenden, blijven in 2019 en 2020 van kracht. Een van die fundamenten is de gegroeide consumptie buitenshuis. De consument heeft meer eetmomenten dan vroeger en bezoekt met grote regelmaat fastfoodzaken  en restaurants. Daarom kan het bijvoorbeeld kansrijk zijn om een eetmoment toe te voegen: denk bijvoorbeeld aan de McDonalds, die tegenwoordig ontbijten aanbieden. Deze trend wordt sterk gedreven door demografische omstandigheden: een op de 5 millennials eet minimaal een keer per week buitenshuis.

Onderscheidend vermogen
Een ander belangrijk fundament onder de groei van Leisure is toerisme. In 2018 neemt het aantal logies-overnachtingen in Nederland met 4,2% toe. Voor 2019 gaan we uit van een stijging van 3,7%, vooral gedreven door buitenlands toerisme. Tegelijkertijd herkent niet iedere ondernemer zich in de duidelijke groeicijfers van de sector. Een van de oorzaken hiervan is dat in sommige plaatsen het aanbod fors is toegenomen. Zo worden in de komende jaren diverse hotelprojecten gerealiseerd, bijvoorbeeld in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en de provincie Limburg. Bovendien is Airbnb een doorn in het oog voor aanbieders van overnachtingen. Door deze toegenomen concurrentie is het inzetten op onderscheidend vermogen van het grootste belang.

Tekort aan koks
De basis mag sterk zijn, maar de groei vertraagt in 2019 en 2020.De vertraging in het groeitempo wordt mede veroorzaakt door het tekort aan arbeidskrachten. Diverse restaurants en cafés zijn al gesloten om de simpele reden dat er te weinig  personeel was om deze ondernemingen te bestieren. De horeca heeft op het moment ongeveer 5 vacatures op elke 100. Sinds 2008 is deze vacaturegraad niet zo hoog geweest. Veel bedrijven ervaren het tekort dan ook als belemmering, waar dat enkele jaren terug slechts mondjesmaat zo werd ervaren. De tekorten betreffen in het bijzonder koks en bedieningspersoneel. Eerder vermeldde het UWV al dat er een groot verloop is onder mensen die een opleiding tot kok hebben gevolgd. Het is daarom belangrijk dat ondernemingen hun werknemers binnenboord weten te houden, bijvoorbeeld door hen een duidelijk carrièreperspectief te bieden.

Artikel delen