Persconferentie KHN: gematigd positief
Het Atrium in de RAI Amsterdam was gisterochtend de plek waar KHN de jaarlijkse persconferentie gaf, net voor de officiële opening van de Horecava. Voorzitter en horecaondernemer Robèr Willemsen ging na een informeel ontbijt in op de positieve ontwikkelingen rondom de omzet, maar plaatste tegelijkertijd ook zeer kritische kanttekeningen.
Het kwam de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws: het gaat goed met de Nederlandse economie, het consumentenvertrouwen neemt toe en de vooruitzichten zijn gunstig. Daar profiteert de horeca van. Niet zo gek dat Robèr Willemsen, KHN-voorzitter en eigenaar van de cafés Melief Bender en De Pui in Rotterdam en Muller & Co in Berkel en Rodenrijs, de persconferentie van KHN met positieve woorden start. Hij spreekt zelfs van ‘een mijlpaal’.
41.000 bedrijven
“De omzet groeide vorig jaar tot 20,5 miljard euro en het aantal bedrijven steeg naar 41.000. Duidelijk is dat consumenten meer uit eten gaan.” Willemsen geeft aan dat gemak, snelheid, gezondheid en duurzaamheid daarbij steeds belangrijker worden en dat er meer eetmomenten gecreëerd worden naast ontbijt, lunch en diner. “Samen met de groeiende bezorgmarkt zijn dit een paar mooie trends waar horecaondernemers volop van profiteren. Ook belangrijke gebeurtenissen om te noemen: de nieuwe cao en het succes van restaurant InterScaldes, dat onlangs een derde Michelinster kreeg.”
Realistisch blijven
Maar Willemsen wil wel realistisch blijven. “De omzet groeit, maar de kosten ook waardoor veel ondernemers niks van de economische groei merken. Denk aan de toegenomen bier- en huurprijzen, maar ook aan de hoge en onevenredige bedragen die ondernemers aan bemiddelende partijen moeten afstaan. Voorbeelden van dit soort partijen zijn Booking.com, Iens en Thuisbezorgd.nl. Met het nieuwe reserveringsplatform BookDinners.nl, waarbij ondernemers een vast bedrag per maand betalen in plaats van commissiekosten per couvert, willen wij die trend doorbreken.”
Gemiddelde omzet
Door de toename van het aantal bedrijven, is de gemiddelde omzet per horecabedrijf volgens Willemsen bovendien nauwelijks gestegen. “De koek moet immers door meerdere bedrijven worden gedeeld. En dan is er natuurlijk nog het probleem rondom de werkgelegenheid. Willemsen: “Het aantal banen neemt toe tot maar liefst 450.000 en dat wordt met het huidige personeelstekort in de horeca echt een issue.
Goed werkgeverschap
We hebben dus meer goed opgeleide mensen nodig in onze sector en om die reden willen wij de komende jaren nog meer inzetten op goed werkgeverschap en onderwijs. Ten slotte moeten alle gastvrijheidaanbieders, dus ook platforms als Aipbnb en Sharednd, wat ons betreft dezelfde regels krijgen om een eerlijker speelveld te creëren.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen