Marketing

Data als boost voor de horeca-ondernemer

De tweede editie van Data Meets Hospitality in België  was met 18 sessies, 21 partners, 29 exhibitors en ruim 800 bezoekers nóg groter dan de eerste editie vorig  jaar.

Tijdens het Lightspeed-event Data meets Hospitality, met de ondertitel ‘’Turn data into action’ betraden vele bekende chef, ondernemers en data-experts het podium. De Canadese CEO en grondlegger van Lightspeed  Dax Dasilva richtte zijn welkomstwoord tot de aanwezigen: ‘’Horeca staat voor een aantal uitdagingen, te weten; de gasten worden veeleisender terwijl het personeelstekort toeneemt. Wij zijn ervan overtuigd dat slimme technologie de ondernemers kan helpen te overleven in deze uitdagende tijden.’’

Tijd voor passie
Dax Dasilva vervolgt: ‘’Ons kassasysteem is zo ontwikkeld dat gebruikers de best mogelijke gastervaring kunnen creëren. Alleen veel ondernemers weten niet precies op welke manier ze de data-gedreven inzichten kunnen gebruiken voor hun zaak. Vandaar deze dag, om te laten zien dat iedereen toegang moet hebben tot de gegevens waarmee ze efficiënter en dus uiteindelijk winstgevender kunnen werken.’’ Chefkok Thijs Meliefste van Restaurant Meliefste maakt dit meteen heel beeldend. Als vader, echtgenoot, kok en ondernemer kom je tijd te kort. ‘’Dankzij een slim kassasysteem en een reserveringssysteem is tijd niet meer mijn grootste vijand. Ik kan zo zelf tijd en manuren besparen waardoor ik meer met mijn échte passies bezig kan zijn.’’ En dat de Zeeuwse chefkok en muziekliefhebber veel om handen heeft blijkt ook maar uit het nieuws dat hij ons kon vertellen: hij heeft zich na een succesvolle pilot vorig jaar voor de komende jaren gecommitteerd om bij het dancefestival Tomorrowland het restaurantgedeelte op te zetten en runnen.

Bestorm de bezorgmarkt
Dat de bezorgmarkt enorme groeikansen voor ondernemers biedt, blijkt uit het verhaal van Zhong Xu van Deliverect. Als restaurant heb je je meeste vaste kosten al gedekt en komen de verdiensten van fooddelivery erbij, dat kan oplopen tot 25% meer bovenop de omzet.  Deliverect verbindt de favoriete online bestel- en leveringsplatformen met jouw favoriete POS (het computergestuurd kasregister dat ook zorgt voor rapportages, beheer en verkoop).  Xu:  ‘’Hierdoor  krijgt je één rapportage en beheer over al je kanalen. De bestellingen worden automatisch naar de keuken worden doorgestuurd en het voorraadbeheer blijft up-to-date omdat het synchroon in je POS terecht.’’ Het is niet zo gek dat de zogenaamde ‘’cloud kitchen’’ of ‘’dark kitchens’’, dus restaurants waar die alleen virtueel bestaan, zo enorm in opkomst zijn.  Momenteel heeft Deliverect al samenwerking met meerdere online bestel- en bezorgkanalen zoals Uber Eats. Uber Eats is de snelste manier om gerechten te bezorgen; er zijn immers honderden bezorgers beschikbaar. Florian van Brunsting van Uber Eats:  ‘’We kunnen  het eten gemiddeld binnen 15 minuten bezorgen zonder aan kwaliteit in te boeten. Bovendien kunnen zowel de klant als de restaurant houder de bestellingen en de bezorger van deur tot deur volgen.’’

Data data data
Brunsting vertelt hoe Uber Eats werkt: ‘’ Open de app en scroll door de feed om een keuze te maken of zoek een specifiek restaurant of een specifieke keuken. Zie je iets dat je aanspreekt? Tik er dan op om het toe te voegen aan je winkelwagen. Bij het afrekenen zie je je adres, de verwachte bezorgtijd en de prijs van de bestelling (inclusief btw en bezorgkosten).  Je rekent automatisch af via de kaart in je account. Je hebt dus geen contant geld nodig. Volg je bestelling via de app.’’ Voor de bedrijven is Uber Eats een lucratieve partner en een bron van nieuwe klanten. Brunsting: ‘’ Wij hebben restaurants gezien waar de verkoopcijfers zijn gestegen, de marketingkosten zijn gedaald en nieuwe medewerkers zijn aangenomen om te kunnen voldoen aan de vraag via Uber Eats. We blijven samen testen en ontdekken om meer klanten te trekken, alles soepel te laten verlopen en met data tevreden klanten te realiseren. En het werkt, we zitten nu al in 12 grote steden waaronder zojuist toegevoegd Tilburg en Breda.’’

 

 

 

 

 

 

Reacties

Reactie toevoegen