Personeel
Foto 123rf.com

Herfst brengt piek in horecavacatures

Vacatures in de Nederlandse horeca zullen torenhoog zijn tijdens herfstseizoen.

De herfstvakantie staat weer voor de deur en dat brengt ook de arbeidsmarkt in beweging. Enerzijds denken mensen aan ontspanning en een pauze, anderzijds zijn er veel vacatures in het toerisme en dan met name in de horeca. 

Gezocht: (chef-)koks
Volgens vacaturezoekmachine Jobrapido heeft Noord-Holland de meeste openstaande vacatures, waarvan (chef-)koks de meest gevraagde werknemers zijn. Deze conclusie is gebaseerd op Jobrapido’s databaseanalyse over openstaande vacatures in het toerisme, wellness en de horeca.  Vacaturezoekmachine Jobrapido is marktleider in Nederland met gemiddeld 1 miljoen unieke bezoekers per maand, 1,1 miljoen geregistreerde gebruikers en een half miljoen vacatures. Jobrapido heeft onlangs een databaseonderzoek uitgevoerd waar een aantal interessante conclusies uit kwamen. Hierbij is gekeken naar het aantal toerisme- en wellness gerelateerde vacatures per provincie. Het aantal horecavacatures stak met kop en schouders boven de rest uit.

Overwegend horecavacatures in Noord-Holland
Op dit moment staan er 13.000 Nederlandse vacatures op Jobrapido. Van de ruim 3500 vacatures in Noord-Holland, zijn er 3300 in de horeca. Ter vergelijking: van de ruim 2200 vacatures in Zuid-Holland, zijn er 2000 in de horeca. De derde plaats gaat naar Noord-Brabant; hier zijn 1600 banen in de horeca beschikbaar. Ook hier is dus sprake van een overtuigende meerderheid. Drenthe scoort het laagst; van de 113 vacatures zijn er 104 in de horeca. Kijkend naar de vacatures in de grote steden, staat Amsterdam bovenaan met 2800 openstaande vacatures op Jobrapido. Op de tweede plaats staat Den Haag met bijna 1100 vacatures, en de derde plaats gaat naar Rotterdam, waar meer dan 650 banen beschikbaar zijn. Het grootste gedeelte van de beschikbare banen in Amsterdam en Den Haag zijn gerelateerd aan de foodindustrie. Het gaat vooral om (chef)koks en managers in food. In zowel Amsterdam als Den Haag zijn er meer dan 2000 van dit soort openstaande vacatures.

Het antwoord op de arbeidsmarktkrapte: relevantie
Volgens Rob Brouwer, CEO van Jobrapido, is de oplossing voor de arbeidsmarktkrapte als volgt: relevante banen aanbieden aan relevante kandidaten. Bij de van oorsprong Italiaanse vacaturesite Jobrapido zijn ze al druk bezig deze relevantie steeds groter te maken. Jobrapido wil de waarde voor zowel werkgevers als werknemers vergroten door de e-commerce ervaring toe te voegen aan de arbeidsmarkt. Rob Brouwer concludeert: ‘’Onlangs zijn er op de arbeidsmarkt nieuwe toepassingen verschenen op het gebied van Artificial Intelligence en machine learning. Onze Smart Intuition Technology is hier een goed voorbeeld van. De Smart Intuition Technology maakt de mogelijke match tussen werkgever en werknemer makkelijker en toegankelijker, en ondersteunt het arbeidstekort in de horeca- en wellness-sector. En net zoals in de e-commerce, kan ook binnen de HR de volgende gekwalificeerde kandidaat slechts één klik van je verwijderd zijn.’’

Reacties

Reactie toevoegen