Reactie FNV Horeca op (advies-)protocol KHN

Reactie FNV Horeca op (advies-)protocol KHN

FNV Horeca meldt dat horecamedewerkers niet betrokken zijn geweest bij het opstellen van het Protocol Heropening Horeca van KHN

Gisteren heeft Koninklijke Horeca Nederland het Protocol Heropening Horeca gepresenteerd. FNV Horeca, noch andere vakbonden, zijn bij het opstellen van het protocol op géén enkele wijze betrokken.

Altijd op de hoogte zijn voor het relevante nieuws voor jou? Meld je dan nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Entree Magazine. 

Horecamedewerkers niet betrokken

FNV Horeca heeft via de media mogen vernemen dat er een protocol is opgesteld en ook via de media de inhoud vernomen. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat horecamedewerkers niet betrokken zijn bij het opstellen van het protocol. FNV Horeca vindt het belangrijk dat ook medewerkers worden betrokken bij het opstellen van een veiligheidsprotocol en daarin wordt geluisterd naar de zorgen van horecamedewerkers.

Voor de sector is het kleine beetje perspectief dat er per 1 juni een gedeeltelijke heropening van de horeca zal gaan plaatsvinden een goede ontwikkeling. Het is echter wel belangrijk dat dit goed, zorgvuldig en vooral veilig gebeurd. Horecamedewerkers maken zich zorgen over veiligheid op de werkvloer

Uit recent onderzoek van FNV Horeca onder ruim 4.000 horecamedewerkers blijkt dat ruim 60% zich zorgen maakt over veiligheid op de werkvloer. Horecawerknemers hebben ook duidelijk aangegeven betrokken te willen worden bij het opstellen van een protocol bij heropening. Eerder heeft FNV Horeca erop aangedrongen bij KHN, alsmede het ministerie van SZW onder leiding van minister Koolmees, om horecamedewerkers te betrekken in het opstellen van het protocol.

Vragen over protocol

Het protocol levert ook veel vragen op. Kun je bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid en controle op naleving wel bij de horecamedewerker neerleggen? Horecamedewerkers zijn geschoold als gastheer of kok, maar niet als beveiliger. En waarom mag je zonder beschermingsmiddelen bedienen binnen 1,5 meter? Is een gezondheidscheck niet meer dan een formaliteit, want hoe weten we bijvoorbeeld dat een gast de waarheid spreekt? Vragen die nu nog onbeantwoord zijn.

Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: “Het is onbegrijpelijk dat horecamedewerkers niet betrokken zijn bij het opstellen van het protocol. Zij zijn juist de personen die dagelijks volgens het protocol zullen moeten gaan werken en hun ervaringen daarin zouden kunnen delen. Daarnaast moet er meer ingezet gaan worden op aanvullende scholing voor horecamedewerkers die de richtlijnen moeten handhaven. Een gast onder invloed laat zich bijvoorbeeld niet zomaar iets opleggen. FNV Horeca heeft over deze zaken goede ideeën en denkt hier graag over mee.”

Tags: 
Artikel delen