Veel onduidelijkheid over noodverordening

Veel onduidelijkheid over noodverordening

Afgelopen weekend was er veel te doen om de horeca. De veiligheidsregio’s maken zich zorgen over de naleving van de coronamaatregelen. Dat zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad gisterenavond.

Op meerdere plaatsen zijn dit weekend boetes uitgedeeld en op een enkele plaats zijn etablissementen gesloten. ''Binnen in de horecagelegenheden vinden mensen het steeds moeilijker om onderling 1,5 meter afstand te bewaren en de verplichting om te zitten en niet te staan of rond te lopen, na te komen’’, stelt Bruls. 'Op vrijdag- en zaterdagavond was het met name in de uitgaansgebieden van een aantal steden te vol en werd de onderlinge afstand van 1,5 meter zeker niet gehaald', staat in een verklaring. 

Gewaarschuwd door branche

Eerder al trokken brancheorganisaties VCHO, ProFri en NHG aan bel over warrige begrippen Er bestaat zoveel onduidelijkheid over de begrippen ‘zelfstandige functie’ en of ‘afzonderlijke ruimtes’ in horecabedrijven, dat de regels overal verschillend worden uitgelegd en onderhevig is aan willekeur. “Door begripsverwarring is volstrekt onduidelijk wat wordt bedoeld met de begrippen ‘zelfstandige ruimte’ en ‘afzonderlijke ruimte. Ook worden de begrippen ‘functie’ en ‘ruimte’ door elkaar gehaald. Deze begrippen die gebruikt worden in de noodverordeningen van de 25 Veiligheidsregio’s zijn uitermate belangrijk, nu per 1 juni dertig en per 1 juli zelfs honderd gasten mogen worden toegelaten per zelfstandige functie binnen één gebouw, mits vanzelfsprekend anderhalve meter afstand gegarandeerd kan worden,” zegt Frans van Rooij, woordvoerder namens de drie samenwerkende brancheorganisaties.

Willekeur van 4000 euro

Van Rooij vervolgt: “Het is niet alleen verwarrend voor ondernemers. Ook gemeentelijke ambtenaren en handhavers gaan er verschillend mee om. Zelfs tussen gemeenten bínnen dezelfde veiligheidsregio bestaat verschil van uitleg. Bij een bepaling waarbij hoge boetes gemoeid zijn bij overtredingen, kán en mág het niet onduidelijk zijn. Er zijn zelfs ondernemers die nu ruimtes, die voldoen aan hetgeen beschreven staat in de noodverordening (artikel 2.1d lid 3), niet durven te gebruiken, omdat ze het boeterisico te groot vinden en de handhaving te willekeurig. Ze missen hierdoor sinds 1 juni de broodnodige extra omzet. Maar géén enkele horecaondernemer kan zich in de huidige situatie immers boetes van 4000 euro permitteren,” zegt Van Rooij.

Oproep aan overheid

VCHO, ProFri en NHG doen een dringende oproep aan de overheid om de betreffende passages in het modelnoodverordening snel aan te passen en vervolgens de Veiligheidsregio’s hiervan in kennis te stellen. Aan iedere regio vervolgens de taak deze wijziging door te voeren in hun eigen noodverordening en deze verduidelijking nadrukkelijk te communiceren naar alle gemeenten, betrokken ambtenaren en handhavers. “Deze begripsverwarring leidt nu onnodig bij veel ondernemers tot verdere omzetderving. Handhaven op de coronaregels vinden wij prima. Maar regels mogen absoluut niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn.”

Tags: 
Artikel delen