Regelgeving
Foto Flickr.com/Centophobia

Geen rookruimtes meer voor horeca

Horecabedrijven mogen geen aparte ruimte meer hebben voor rokers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag, dinsdag 13 februari 2018, bepaald. De uitspraak is dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte, zeggen KHN en HorecaBrains. "Voor horecaondernemers die duizenden euro's geïnvesteerd hebben in rookruimtes om iedereen gastvrij te kunnen ontvangen, is dit een klap in het gezicht en onverteerbaar."

Sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca een rookverbod. Voor speciaal aangewezen rookruimtes gold vanaf dat moment een uitzondering, maar de niet-rokersvereniging CAN (Clean Air Nederland) spande een rechtszaak aan om die speciale rookruimtes te laten verbieden. Het gerechtshof in Den Haag gaat daar nu in mee en zegt dat de uitzondering voor rookruimten niet geldt. Volgens de rechter is de uitzondering in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Teleurgesteld
KHN is teleurgesteld in deze uitspraak. "Als horeca willen we gastvrij kunnen zijn voor al onze gasten. Er is nog een flink deel van de Nederlandse bevolking, ongeveer een kwart, van 18 jaar en ouder dat wel eens rookt. Ook die gasten moet je als ondernemer op een gastvrije manier kunnen faciliteren. Maar volgens deze uitspraak kan dat dan niet meer door ze een rookruimte te bieden."

Onrust
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers. Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft een aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan."

Doodsteek
Martijn Veen, oprichter van netwerkplatform voor de 'natte horeca' HorecaBrains: "Stichting Clean Air Nederland heeft een rechter zo gek gekregen om rookruimtes te verbieden in de horeca. Ik dacht dat het niet veel gekker kon in Nederland. Wel dus. Dit is de zoveelste doodsteek voor de horeca en ons sociale leven. Begrijpt men dan echt niet dat zolang er sigaretten worden verkocht in Nederland er ook gerookt zal blijven worden? Voor horecaondernemers die duizenden euro's geïnvesteerd hebben in rookruimtes om iedereen gastvrij te kunnen ontvangen, is dit een klap in het gezicht en onverteerbaar. Onze bedrijfstak is vogelvrij, afspraken zijn niets waard en onvoorwaardelijke gastvrijheid een utopie."

Gevolgen onduidelijk
Het is nog niet duidelijk wat het ministerie van VWS en de controlerende instantie, de NVWA, gaan doen met deze uitspraak van het gerechtshof Den Haag. De Staat kan namelijk in cassatie gaan tegen de uitspraak bij de Hoge Raad, de hoogste gerechtelijke instantie in deze zaak. KHN verwacht van de Staat dat ze de belangen van horecaondernemers beschermt, in cassatie gaat en dat de NVWA in de tussentijd niet handhaaft. Want de uitspraak van het gerechtshof van vandaag zal catastrofaal zijn voor veel van onze leden.   

Reacties

afbeelding van richard riethoven

het is al moeilijk om een horecabedrijf te runnen met het rookverbod in het bedrijf. het is al alle eindjes aan elkaar knopen om
je rekeningen te betalen. als er helemaal niet meer gerookt mag worden gaan er zeker horecagelegenheden naar de klote en komen ze aankloppen bij de overheid voor een uitkering want het is dan niet meer haalbaar. vind het zelf al uit den boze dan we geleefd worden terwijl je wat probeerd op te bouwen maar elke keer nieuwe regels krijgt en niks meer kan en mag.

afbeelding van Daan

Eigenlijk prima, ik ben zelf een ex-roker sinds een jaar na 25 jaar roken en als de keuze er niet meer is dan hoef je je daar ook niet mee bezig te houden tijdens het uitgaan....je komt altijd weer in de verleiding onder invloed. Juist hierdoor zou ik weer meer uitgaan omdat ik dat een jaar heb gemeden omdat ik wilde slagen in stoppen met roken. Als we uitgaan van een (meer) rookvrije wereld zou dit met zijn allen gestimuleerd moeten worden en ook de niet rokers, die dus in de meerderheid zijn steunen en niet de verslaafden steeds ruimte bieden. Altijd dat weer dat in de slachtofferrol schieten van ondernemers, gewoon rookvrije horeca...klaar! Ik zie juist kansen!

afbeelding van Anoniem

Vertel mij die kansen dan eens , ook ik probeer mijn hoofd boven water te houden , het rookverbod op zich was al een drama voor de horeca en nu springen we in de SLACHTOFFERROL !!?? Al die regeltjes die worden gemaakt , komt voort uit de zogenaamde ' slachtoffers' die geen pleziertjes meer hebben en alleen maar kunnen zeiken zeiken en zeiken!
Laat iedereen in zn waarde, ook degene die eens een biertje willen drinken en/ of een peukie willen roken. Als je zelf een horeca onderneming runt snap je misschien wat ik bedoel

afbeelding van Dirk Boet

Begin een toiletruimte, genoeg klanten volgens jouw opinie.

afbeelding van johan stol

ik hoop dan ook dat er in het staats casino ook niet meer gerookt word.

afbeelding van Karin

Een klap voor de horeca is dit. Ze maken echt alles stuk hier!!!

Reactie toevoegen