Geen rookruimtes meer voor horeca

Geen rookruimtes meer voor horeca

Horecabedrijven mogen geen aparte ruimte meer hebben voor rokers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag, dinsdag 13 februari 2018, bepaald. De uitspraak is dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte, zeggen KHN en HorecaBrains. "Voor horecaondernemers die duizenden euro's geïnvesteerd hebben in rookruimtes om iedereen gastvrij te kunnen ontvangen, is dit een klap in het gezicht en onverteerbaar."

Sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca een rookverbod. Voor speciaal aangewezen rookruimtes gold vanaf dat moment een uitzondering, maar de niet-rokersvereniging CAN (Clean Air Nederland) spande een rechtszaak aan om die speciale rookruimtes te laten verbieden. Het gerechtshof in Den Haag gaat daar nu in mee en zegt dat de uitzondering voor rookruimten niet geldt. Volgens de rechter is de uitzondering in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Teleurgesteld
KHN is teleurgesteld in deze uitspraak. "Als horeca willen we gastvrij kunnen zijn voor al onze gasten. Er is nog een flink deel van de Nederlandse bevolking, ongeveer een kwart, van 18 jaar en ouder dat wel eens rookt. Ook die gasten moet je als ondernemer op een gastvrije manier kunnen faciliteren. Maar volgens deze uitspraak kan dat dan niet meer door ze een rookruimte te bieden."

Onrust
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers. Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft een aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan."

Doodsteek
Martijn Veen, oprichter van netwerkplatform voor de 'natte horeca' HorecaBrains: "Stichting Clean Air Nederland heeft een rechter zo gek gekregen om rookruimtes te verbieden in de horeca. Ik dacht dat het niet veel gekker kon in Nederland. Wel dus. Dit is de zoveelste doodsteek voor de horeca en ons sociale leven. Begrijpt men dan echt niet dat zolang er sigaretten worden verkocht in Nederland er ook gerookt zal blijven worden? Voor horecaondernemers die duizenden euro's geïnvesteerd hebben in rookruimtes om iedereen gastvrij te kunnen ontvangen, is dit een klap in het gezicht en onverteerbaar. Onze bedrijfstak is vogelvrij, afspraken zijn niets waard en onvoorwaardelijke gastvrijheid een utopie."

Gevolgen onduidelijk
Het is nog niet duidelijk wat het ministerie van VWS en de controlerende instantie, de NVWA, gaan doen met deze uitspraak van het gerechtshof Den Haag. De Staat kan namelijk in cassatie gaan tegen de uitspraak bij de Hoge Raad, de hoogste gerechtelijke instantie in deze zaak. KHN verwacht van de Staat dat ze de belangen van horecaondernemers beschermt, in cassatie gaat en dat de NVWA in de tussentijd niet handhaaft. Want de uitspraak van het gerechtshof van vandaag zal catastrofaal zijn voor veel van onze leden.   

Artikel delen