KHN: tegemoetkoming voor sluiting rookruimtes

KHN: tegemoetkoming voor sluiting rookruimtes

De horeca wil financieel gecompenseerd worden voor de investeringen die gedaan zijn voor rookruimtes als het kabinet de plannen doorzet om rookruimtes binnen twee jaar te sluiten.

Dat meldt KHN maandag 18 mei. Op 6 april jl kondigde staatssecretaris Blokhuis van VWS aan dat hij rookruimten in de horeca over 2 jaar wil verbieden. Uit een enquête die door bijna 2500 leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ingevuld, blijkt dat een verbod grote impact heeft.

12.500 euro
Horecaondernemers investeerden gemiddeld 12.500 euro voor een rookruimte, blijkt uit onderzoek van KHN. In de hele horecasector is volgens de brancheorganisatie in totaal een bedrag tussen de € 69 en € 92 miljoen geïnvesteerd.

Verlies gasten en overlast
Horecaondernemers zien bij een verbod niet alleen hun investering in een rookruimte teniet gaan, maar verwachten ook verlies aan klanten en meer overlast op straat. KHN vindt een verbod binnen twee jaar te kort om gedane investeringen in rookruimten terug te verdienen. Deze termijn moet langer of horecaondernemers moeten financieel worden gecompenseerd. Daarnaast wil KHN met de staatssecretaris in gesprek over een goede overgang of uitzondering voor nacht-horeca, clubs en discotheken om te voorkomen dat de overlast op straat toeneemt als rookruimten moeten verdwijnen.

Claims
Binnenkort legt KHN de eisen neer bij Blokhuis tijdens een gesprek over de plannen voor sluiting van rookruimtes. Als hij daarin niet tegemoetkomt kunnen er claims volgen, zegt een woordvoerder van KHN. "Wij vinden dan ook dat het kabinet zich moeten bekommeren om die ondernemers die hard geraakt worden door dit verbod."

Artikel delen