Rookruimtes vanaf 1 juli 2022 verboden

Rookruimtes vanaf 1 juli 2022 verboden

KHN heeft vandaag het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. In dit akkoord staan maatregelen die een groot aantal partijen gaat nemen om Nederland gezonder te maken. De horecaondernemers hebben nog 4 jaar om de rookruimtes uit hun zaak de verwijderen. De gezamenlijke ambitie is om ervoor te zorgen dat in 2040 minder mensen roken, problematisch alcoholgebruik wordt teruggedrongen en er minder mensen zijn met overgewicht.

In het Nationaal Preventieakkoord, dat vandaag is ondertekend door diverse partijen waaronder de KHN, is overeengekomen dat de rookruimtes in de horeca vanaf 1 juli 2022 verboden worden. En dat is een belangrijke winst voor de KHN. Het geeft horecaondernemers langer de tijd om hun rookruimte uit te faseren. Voorzitter KHN Robèr Willemsen: ''Al-met-al vind ik dat we tot een goede set afspraken zijn gekomen. Nu moeten we daar met z’n allen mee aan de slag. Ik roep alle horecaondernemers dan ook op om mee te doen en zich in te zetten voor een gezonder Nederland in 2040. Want het is voor onze branche ook belangrijk dat mensen gezond en vitaal zijn.”

Verbod rookruimten uitgesteld
In de gesprekken met de staatssecretaris heeft KHN zich hard gemaakt om het verbod op rookruimten later te laten ingaan dan de 2 jaar die staatssecretaris Blokhuis eerder dit jaar had geopperd. Willemsen: ”Wat ons betreft was die 2 jaar echt te kort. Horecaondernemers hebben de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in een rookruimte en hebben dus extra tijd nodig om die investering terug te verdienen. Daarnaast ben ik blij dat het gelukt is om het kabinet te overtuigen van het feit dat het verbod op rookruimten vanaf 1 juli 2022 ook geldt voor de (semi-) publieke sector en openbare gebouwen.”

 

Alcoholgebruik en overgewicht
In het Nationaal Preventieakkoord zijn meer maatregelen opgenomen die voor de horeca belangrijk zijn. Zo moeten we ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het verstrekken van alcohol 100% is in 2030. En we gaan horecaondernemers stimuleren om ook kleinere porties aan te bieden. Dat betekent niet alleen meer keuzemogelijkheden voor gasten met verschillende behoeften, het draagt bovendien ook nog bij aan het verminderen van voedselverspilling. Willemsen: “We hebben de afgelopen maanden met een groot aantal partijen overleg gehad. Dat maakt dat we op sommige punten tot een compromis zijn gekomen. Vanuit KHN hebben we meegepraat over problematisch alcoholgebruik en overgewicht. En we hebben apart met de staatssecretaris gepraat over rookruimten. Die gesprekken waren niet altijd makkelijk. De insteek van KHN was daarbij om alleen akkoord te gaan met maatregelen die werkbaar zijn voor horecaondernemers. Wij zijn juist niet van het opleggen van verplichtingen. Wat wij wél kunnen doen, is ondernemers inspireren en enthousiasmeren om hun aanbod gezonder te maken. Want mensen willen – als ze uit eten gaan – graag een wijntje drinken en een toetje eten. En dat moet ook kunnen, vinden wij. Maar het is goed dat horecaondernemers ook gezondere alternatieven op de menukaart zetten.''

Hier leest u alles over de KHN en het Nationaal Preventieakkoord 

 

Artikel delen