Het is een frisse herfstdag en je wilt je restaurant vol hebben. Een kruidige cocktail of een dampend gerecht op de foto en de gasten stromen binnen, toch? Maar zodra je zelf de camera pakt, blijkt het lastiger dan gedacht: de cocktail oogt flets, het bord stoofvlees ziet er niet aantrekkelijk uit... Geen paniek! Entree sprak met foodfotograaf Tom Doms. Hij deelt vijf gouden tips om jouw foto’s direct naar een hoger niveau te tillen.
“Bouw de setting rustig op. Als je alle gerechten en dranken in één keer op tafel zet en dan rangschikt, wordt het chaotischer", vertelt Doms. Dus: bepaal eerst de plek van het gerecht, leg dan het bestek neer en voeg daarna bijvoorbeeld een mooi glas drank toe.
Een hamburger die in elkaar stort of schots en scheef staat? Verstevig hem met satéprikkers en plaats bierviltjes tussen de lagen om de burger kaarsrecht te maken. “Zie het een beetje als knutselen”, zegt Doms. Enige creativiteit brengt je verder hierin. "Ik werk vaak met spullen die in een horecazaak aanwezig zijn."
*De tekst gaat verder na de video.
@entreemagazine Drankjes fotograferen? Met deze tips staan ze er goed op! 🍺📸 Heb jij meer tips? Laat het weten 👇🏼 #socials #tips #foodtok
♬ origineel geluid - Entree Magazine
De tafel is de plaats, stelt Doms. Sauzen aanbrengen op gerechten aan tafel brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo blijft het niet alleen mooier liggen, omdat je er niet meer mee loopt, maar is het toevoegen van sauzen zelf ook een goed moment om plaatjes te schieten. Je doet dit het beste vanaf de boven- of zijkant.
Een biertje zonder goede schuimkraag nodigt niet bepaald uit. Dip een servet in het bier om de schuimkraag terug te krijgen. Of nóg beter: gebruik een goedkope melkopschuimer. Doms: “Dat is de meest gebruiksvriendelijke, knoeivrije optie.”
*De tekst gaat verder na de afbeelding.
Door een plantenspuit te gebruiken om spetters te creëren op drankjes, houd je de controle en maak je veel gedetailleerdere druppels dan wanneer je dit met je vingers doet. “Máár", voegt Doms toe, "gebruik het alleen als het echt iets toevoegt, zoals bij zomerse drankjes en cocktails." Lange shoot gepland? Dan raadt hij glycerine aan. "Voeg ongeveer tien druppels toe aan de plantenspuit met water, dan blijven de spetters uren op hun plek zitten."
"Een gerecht is een visueel medium", zegt Doms. "Het is een creatie vanuit de keuken, dus die wil je echt zíen." Doms stelt dat aantrekkelijke foto's van gerechten blijven hangen en mensen over de streep kunnen trekken om bij jou te eten. Dat is niet de enige reden: "Met de huidige prijzen voor een avondje uit onderzoeken gasten grondiger waar ze willen eten. Uitnodigende foto's kunnen doorslaggevend zijn, zeker voor de jongere generatie."
"Een veelgemaakte fout die ik vaak zie, is het gebruik van warm kunstlicht. Hierdoor komt het gerecht niet tot zijn recht en kan het er onsmakelijk uitzien." Daarom raadt hij het gebruik van daglicht aan. Een snelle tip voor iPhone-gebruikers: bij het maken van de foto kun je via het zonnetje dat verschijnt de belichting aanpassen.
"Foto's maken met een smartphone is prima. Het mooiste is een combinatie van foto's door een professional, aangevuld met zelfgemaakte beelden. En vergeet vooral niet: mensen zijn dol op verhalen, dus doe ook aan storytelling. Licht de foto's bijvoorbeeld toe met een korte tekst en wees authentiek."