7 Vragen aan Robert Melaard van Gastvrij R’dam

7 Vragen aan Robert Melaard van Gastvrij R’dam

Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt dit jaar weer live plaats van maandag 20 tot en met woensdag 22 september 2021 in Rotterdam Ahoy. Eindelijk kunnen horecaprofessionals elkaar weer live ontmoeten en nieuwe dingen ontdekken. Organisator Robert Melaard vertelt waarom dat hard nodig is. En wat we dit jaar allemaal kunnen verwachten.

Eindelijk kan het weer. Ben je blij?

“Ja, zeker. Vakbeurzen zijn zo belangrijk. Mensen hunkeren er naar elkaar weer live te zien. Op geen andere manier kun je in een paar uur tijd zoveel bestaande en nieuwe relaties ontmoeten en nieuwe kennis opdoen. Dat maakt het heel effectief en efficiënt.”

Wat is het effect van corona geweest op zowel de horeca als de evenementenbranche?

“Beide branches zijn onevenredig hard getroffen. De horeca heeft vorig jaar gelukkig nog een aantal maanden kunnen draaien, dat geluk heeft de evenementenbranche niet gehad. De hele keten zat en zit natuurlijk al bijna anderhalf jaar zonder werk en opdrachten. Het is daarom ook belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende type evenementen. Het wordt vaak als een containerbegrip gebruikt terwijl er totaal verschillende risicoprofielen zijn per type evenement. Op een festival of dance-event gedragen bezoekers zich echt wezenlijk anders dan op een zakelijke bijeenkomst als een horecavakbeurs.”

Is er ook een positief effect geweest van corona?

“In ieder geval heeft het gezorgd dat men meer dan ooit beseft dat horeca een enorm belangrijke maatschappelijke functie vervult. Het is echt nog steeds de huiskamer van de samenleving. De horeca als ontmoetingsplek is onmisbaar, dat is wel gebleken. Corona heeft ook laten zien dat digitaal contact efficiënt is, maar dat live niet te vervangen is. Juist door de digitalisering hebben we behoefte aan live contactmomenten, zoals in de horeca en zakelijk op bijvoorbeeld vakbeurzen. Persoonlijke ontmoetingen bouwen en versterken relaties. We willen dingen tastbaar ervaren, geïnspireerd raken, elkaar persoonlijk begroeten.”

Gastvrij Rotterdam

Het is de eerste horecavakbeurs sinds lange tijd. Spannend?

“Spannend niet. Maar wat het wel uitdagend heeft gemaakt, zijn de onzekerheden die veroorzaakt worden door verschillende en vaak incomplete berichtgevingen. Elke keer als er een nieuwsitem in de media verschijnt – over het maximum aantal bezoekers bij een ééndaags festival bijvoorbeeld – staat de telefoon roodgloeiend.”

Welke coronamaatregelen nemen jullie?

“Vakbeurzen vallen in de categorie ‘doorstroom locaties’, net als IKEA, en musea en dergelijke. Het gedrag dat bezoekers op een beursvloer vertonen is anders dan dat van bezoekers in musea of in IKEA. We hebben steeds aangegeven dat we zullen zorgen voor een veilige en verantwoorde beursvloer en vragen om die reden bij aankomst naar de CoronaCheck-app. Daarna volgt de registratie, waarbij we ook dit jaar voor het eerst om een ID vragen om te kijken of de bezoeker die voor ons staat ook echt degene is die zich heeft geregistreerd. Daarnaast volgen we uiteraard de richtlijnen vanuit het RIVM.”

Hoe zijn de reacties uit de markt tot nog toe?

“Heel positief. Veel horecaondernemers hebben moeite om hun roosters gevuld te krijgen en hebben daardoor weinig tijd. Maar ze doen toch hun best om te komen. Je merkt echt dat de beurs in korte tijd een vaste plek in de agenda’s van horecaprofessionals heeft gekregen.”

Je hebt een intensieve periode achter de rug; ben je nog op vakantie geweest?

“Ja, ik ben met m’n gezin met een camper naar Frankrijk geweest. Dat heeft ons goed gedaan, want we hebben inderdaad een bijzondere periode achter de rug. Natuurlijk als ondernemer in de evenementen-sector, maar ook door een ernstig zieke schoonouder en omdat ikzelf en drie van m’n vier kinderen in diezelfde periode tegelijk corona hebben gehad. Zelf ben ik twee keer afgevoerd met een ambulance en heb tien dagen aan het zuurstof gelegen op de covid-afdeling van het UMC. Een aparte ervaring. Maar nu gaat het weer goed gelukkig en ik kijk uit naar de beurs in september.”

ENKELE HIGHLIGHTS VAN GASTVRIJ ROTTERDAM 2021:

  • Nederlandse finale Bocuse d’Or: vier kandidaten strijden om een plek in de Europese Bocuse d’Or-wedstrijd in 2022.
  • Euro-Toques Young Chef Award 2021: vijf koks tot 25 jaar strijden ook dit jaar weer om de titel.
  • Gaia Green Awards: welke horecalocaties hebben aantoonbaar grote stappen genomen qua duurzaamheid?
  • Glazen Kalf: jonge kooktalenten krijgen de opdracht om met de ingrediënten uit een mystery box in anderhalf uur één hoofdgerecht te maken in viervoud.
  • Kick off van de Week van de Horeca op maandagochtend in de WedstrijdArena.

Lezers van Entree kunnen zich hier kosteloos registreren voor Gastvrij Rotterdam.

Artikel delen