Zo kan het ook: placemats van aardappelzetmeel en servetten van citroenschil

Zo kan het ook: placemats van aardappelzetmeel en servetten van citroenschil

Servetten van citroenschillen en maïs en placemats van aardappelzetmeel. Wat een revolutie lijkt op het gebied van horecaconcepten voor eenmalig gebruik is voor het ambitieuze Duni slechts een eerste stap. Marketingmanager Benelux Rudy Lemmens: “We willen nog veel verder gaan want we zijn liever koploper dan meeloper.”

Impact op het milieu

Duni Group is ambitieus. De Zweedse leverancier van innovatieve tafelconcepten, creatieve verpakkingen en take-awayoplossingen voor professionals en consumenten wil zijn impact op het milieu ‘drastisch’ beperken. “We streven naar een volledig fossielvrije productie in 2030”, legt Duni’s marketingmanager Benelux Rudy Lemmens uit. “En bovendien willen we dan klimaatneutraal zijn.” Europa verplicht bedrijven als Duni het gebruik van plastic producten voor eenmalig gebruik ingrijpend terug te dringen, onder meer via de in 2021 opgelegde Single Use Plastics-richtlijnen. En Duni produceerde nogal wat plastics, bijvoorbeeld glazen, bestekken en verpakkingen. Lemmens: “We hadden duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel, maar nu moeten we snel alternatieven voor plastics vinden.”

Eerste stap

Duni introduceert daarom fossielvrije OK Home Compost Dunisoft-servetten voor eenmalig gebruik in een plasticvrije verpakking en placemats op basis van aardappelzetmeel. De binder van de non woven-servetten is samengesteld uit citroenschillen en mais en de verpakkingen zijn volledig gemaakt van glycinepapier. Hoewel ze behoorlijk revolutionair aandoen zijn de nieuwe servetten en placemats slechts ‘een eerste stap’, aldus Lemmens. “Wij zijn de eerste in de markt die dit doen, daar zijn we best trots op. En onze tafelaankleding was al FSC-gecertificeerd. Maar we willen graag nog veel verder gaan, naar 100% recyclebare producten.”

Die wens komt ook voort uit een sterke vraag vanuit de horeca naar duurzame, milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoord geproduceerde producten voor eenmalig gebruik. Lemmens: “Vooral vanuit de hotellerie, de fast casuals en vega(n) restaurants is er veel vraag naar liefst volledig circulaire alternatieven. Dat is makkelijk gezegd, maar in de praktijk niet zo evident. Want vooral bij het composteren en recyclen bij gespecialiseerde bedrijven op dat gebied lopen we nog tegen een hoop praktische problemen aan. Maar we blijven onverminderd doorinnoveren.”


Duni

Duurzame servetten en placemats

Duni verzorgt naar eigen zeggen ‘wereldwijd duurzame goodfoodmood voor elke gelegenheid’. Of zoals Rudy Lemmens het formuleert: “Waar mensen elkaar ontmoeten, eten en drinken, daar vind je Duni”. Het bedrijf introduceert fossielvrije OK Home Compost Dunisoft-servetten op basis van citroenschillen en maïs in drie unikleuren. Bovendien introduceert het bedrijf ook bio placemats op basis van aardappelzetmeel met een ton-sur-ton dessin voor Nederlandse horecaondernemers met een hart voor onze planeet.

Benieuwd naar de duurzame servetten en placemets? Bekijk ze op de website van Duni!

Artikel delen