Annuleren als wapen tegen no-shows

Annuleren als wapen tegen no-shows

Een veel gehoord geluid in de horeca is het probleem van no-shows. Ontzettend vervelend en met de huidige reserveringsplicht komt het te vaak voor. Alle restaurants hebben ermee te maken. Wat kan je hier tegen doen als horecaondernemer?

No-shows voorkomen

Gasten reserveren een tafel, ontvangen een bevestiging en krijgen een herinnering. Maar hoe zit het met het annuleringsbeleid? Een veelal gebruikte tool tegen no-shows is het gebruik van aanbetalingen. Gasten betalen direct tijdens het reserveren een bedrag via Ideal. Guestplan introduceerde dit middel al in 2014. Het nadeel van aanbetalen is de enorme drempel tijdens het reserveren waardoor het eigenlijk alleen interessant is voor restaurants waarbij de vraag een veelvoud is ten opzichte van het aanbod. Het dient dan ook vooral als stok achter de deur. Voor het middensegment weegt de aanbetalingstool daarom niet op tegen het aantal no-shows.

Een andere tool is het werken met creditcardgaranties. Er wordt niets in rekening gebracht mits je komt opdagen voor je reservering. Bij een no-show wordt de kaart belast met het bedrag wat staat voor de aanbetaling. Maar ook deze tool werpt een drempel op bij gasten en wordt niet ervaren als gastvrij. Het straalt zelfs wantrouwen uit.

Liever een annulering dan een no-show

Met het huidige aanbod van reserveringsystemen ligt hier een kans. Door het optimale gebruik van een reserveringssysteem zijn er ontzettend veel mogelijkheden!

Gasten die hun reservering willen annuleren stuiten te vaak op een melding dat annuleren niet meer via de website kan en dat ze moeten bellen. Na onderzoek van Guestplan blijkt dat het merendeel van de no-shows voortkomt uit gasten die niet meer online kunnen annuleren. Bellen om een reservering te cancelen doen mensen tegenwoordig niet meer. Online reserveren betekent ook online annuleren.

De geannuleerde gast is geen vijand

Maak het annuleren laagdrempelig door gasten de mogelijkheid te geven om hun reservering te cancelen waardoor je als restaurateur makkelijker kunt inspelen op je tafelbezetting. Gasten zijn prima bereid om hun reservering te annuleren wanneer je ze ruim die gelegenheid geeft.

Reserveringen voor die avond kunnen bijvoorbeeld tot 1 minuut voor de gemaakte reservering geannuleerd worden (annuleringstermijn). Maak dit duidelijk en zichtbaar. De gast laten annuleren staat voor gastvrijheid. Heeft de gast geannuleerd? Nodig ze uit om de reservering te wijzigen. Zelfs een voucher of een ander soort invite kan een annulering omzetten in een reservering.

Op het moment dat een gast annuleert wordt via Guestplan direct de beschikbaarheid vrijgegeven en kunnen gasten via o.a. Google een reservering plaatsen en de vrijgekomen tafel reserveren. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Volautomatisch. Na annuleren is er realtime beschikbaarheid.

Dit geldt niet voor restaurants die voor de komende maanden vol zitten. Deze restaurants adviseren wij om met een aanbetaling te werken.

Over GUESTPLAN

100% gastvrij, betaalbaar en optimaal gebruiksgemak. Dat is waar het bij Guestplan om draait. Al ruim 15 jaar biedt Guestplan een 360° reserveringssysteem voor restaurants met gebruiksvriendelijke functies die online reserveringen, tafelbeheer, plattegronden en meer ondersteunen. Wereldwijd werken toonaangevende restaurants en ketens met het digitale reserveringssysteem van Guestplan waarmee ze hun reserveringen visualiseren in onze interactieve en gemakkelijke overzichten.

Ontdek wat Guestplan voor jouw restaurant kan betekenen

Artikel delen