Optimaal rendement voor take away & delivery

Optimaal rendement voor take away & delivery

Uit eten gaan kan voorlopig nog even niet, maar thuis uit eten gaan is ongekend populair. Afhalen en bezorgen zijn ‘here to stay’. In Horeko Kitchen Manager zorg je dat je marge optimaal is – ook voor take away & delivery. Uit de ervaringen van onze klanten hebben we 5 best practices bij elkaar gezocht.

  1. Stel keuzemenu’s en boxen samen waarop je totale marge goed is
  2. Communiceer duidelijk van kantoor naar keuken
  3. Bereken je bezorgkosten door
  4. Voeg een kostenpost toe voor verpakkingen
  5. Maak een nieuwe analyse menu-engineering

Menu’s, pakketten en boxen

Normaal draagt de sfeer bij aan de besteding, maar alles moet nu vooraf besloten worden. Help je gasten door bijvoorbeeld een 3-gangen menu, Kerstbrunch of borrelbox aan te bieden. In Kitchen Manager bereken je de marges van losse gerechten maar ook per combinatie zodat de totale marge goed is.

De inhoud is altijd duidelijk

Bezorgen en afhalen is/was voor ondernemers flink schakelen, maar voor het team in de keuken ook. Gaan jullie aan de slag met nieuwe boxen, menu’s en pakketten, dan is communicatie cruciaal. De combinaties maak je in Horeko, het team in de keuken kan vervolgens op de Operator precies zien wat er in elk pakket zit. Zo is het voor iedereen snel duidelijk.

Houd je bezorgkosten in de gaten!

Bezorgen is niet gratis. Kies je ervoor om vanaf een bepaalde bestelwaarde geen of helemaal geen bezorgkosten te rekenen, zorg dan dat deze kosten worden gedekt door de marge op je gerechten. Verhoog de procentuele marge van het gerecht of voeg een kostenpost voor bezorging toe. Hou het gastvrij, maar snijd jezelf niet in de vingers!

Bereken ook de extra kosten voor take away en delivery

Niet alleen moet je rekening houden met de bezorging van de gerechten zelf, maar deze moeten natuurlijk ook goed aankomen. Goede en mooie verpakkingen kosten wat, dus voeg deze als ‘ingrediënt’ toe aan je kostprijsberekening. Kopieer je gerecht en voeg de kosten voor dingen als verpakkingen en servetten toe aan de calculatie. Zo is je marge altijd op orde!

Andere tijden – andere favorieten

De huidige situatie heeft mogelijk invloed op de favorieten van jouw gasten. Dit is een goed moment om een nieuwe analyse menu-engineering te maken; welke gerechten zijn er sinds de horeca-sluiting veel gekozen en dubbelcheck je marge. Of breng de gerechten waarvan de marge top is extra onder de aandacht door ze bijvoorbeeld in het eerder genoemde 3-gangen menu te zetten.

Horeko Kitchen Manager

Strakke actuele calculaties en inzicht in de juiste cijfers zorgen dat je kan sturen op rendement. Praktische software helpt je het beste uit je zaak te halen. Benieuwd wat Kitchen Manager voor jou kan doen?

Probeer het zelf in onze gratis demo

Artikel delen