Afrekenen met fooi: ruim een derde wil systeem afschaffen

Gast geeft fooi in restaurant

Afrekenen met fooi: ruim een derde wil systeem afschaffen

Het geven van fooi in Nederlandse horecazaken staat onder druk. Uit recent onderzoek van kassasoftware- en betaalplatform Lightspeed blijkt dat 36% van de restaurantbezoekers vindt dat fooien helemaal moeten worden afgeschaft. Een bijna even grote groep (34%) is daar juist op tegen. De discussie over fooi raakt hiermee opnieuw een gevoelige snaar binnen de horecasector.

De bereidheid om méér te betalen voor een maaltijd in ruil voor het volledig afschaffen van fooien is bovendien laag. Slechts 19% van de ondervraagden staat daar positief tegenover, terwijl bijna de helft (47%) dat idee afwijst.

Inflatie en betaalterminals beïnvloeden geefgedrag

Uit het onderzoek blijkt dat er tegenwoordig minder én lagere fooien worden gegeven. 37% van de respondenten geeft tussen de 5 en 10 procent fooi, 33% tussen de 1 en 5 procent, en 16% geeft helemaal niets extra’s. Fooien van boven de 15 procent zijn een zeldzaamheid: minder dan 3% is bereid om zoveel te geven.

Inflatie blijkt een belangrijke factor: 45% noemt dit als reden om geen of minder fooi te geven. Ook technologische ontwikkelingen spelen een rol. Zo voelt 31% van de gasten zich onder druk gezet door standaard fooi-suggesties op betaalterminals – al is dat minder dan in 2024, toen dit nog 39% was.

Wanneer is fooi gepast?

De meningen over wanneer een fooi gepast is, lopen sterk uiteen. Zo vindt 33% dat maaltijdbezorgers een fooi mogen verwachten, terwijl dat in koffiebars en theesalons slechts 23% is. Bij zelfbediening of bestellen aan de bar zakt dat percentage naar respectievelijk 8% en 11%.

Opvallend is de generatiekloof: 58% van de 55-plussers vindt dat in geen van deze situaties een fooi verwacht mag worden, tegenover slechts 31% van de respondenten jonger dan 34 jaar.

Rekeningsplitsing belemmert fooien

Ook het splitsen van de rekening blijkt een struikelblok: 32% geeft aan weleens geen of minder fooi te hebben gegeven omdat het verdelen van de kosten dit bemoeilijkte. Toch zegt 44% van de ondervraagden altijd een fooi te geven, ongeacht de omstandigheden.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in mei 2025 uitgevoerd door Lightspeed in samenwerking met onderzoeksbureau OnePoll. In totaal deden 7.000 consumenten mee uit de VS, Canada, het VK, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland – waaronder 1.371 Nederlandse restaurantbezoekers.

Artikel delen