Albron viel met Smaakchef in de prijzen: 'IJzersterk hospitality concept'

Albron Smaakchef Horeca Innovation Award 2024

Albron viel met Smaakchef in de prijzen: 'IJzersterk hospitality concept'

Albron werd op de Horecava met het voedings- en welzijnsconcept Smaakchef verkozen tot Overall Winnaar en winnaar van de categorie Concepts, Interieur & design van de Horeca Innovation Awards 2024. Smaakchef ontzorgt het zorgpersoneel door de bereiding van warme maaltijden uit handen te nemen. Johan Melein, commercieel directeur zorg bij Albron, vertelt over het concept en de Horeca Innovation Award. 

Wat houdt Smaakchef precies in? 

"Smaakchef ontzorgt het zorgpersoneel door de bereiding van de warme maaltijd uit handen te nemen. Hierdoor kan het zorgpersoneel zich richten op de eigen werkzaamheden en halen we het maximale uit de zorg. Een Smaakchef bereidt niet alleen een maaltijd, maar zoekt ook interactie met de bewoners. De bewoners keuzes laten maken, kletsen en samen koken: dat hoort er allemaal bij."

"Voorheen hadden we een concept genaamd 'Kookdame'. Dit concept bestaat al dertig jaar en is onlangs in een modern jasje gestoken. Dat is Smaakchef. We hebben een nieuwe uitstraling en introduceerden een online platform waar chefs inspiratie op kunnen doen en online trainingen kunnen volgen. De kracht van het concept is wel hetzelfde gebleven." 

Hoe hebben jullie de wedstrijd ervaren?

"We werden getipt om mee te doen, het was niet direct in ons opgekomen om Smaakchef in te schrijven voor de competitie. Er bleken meer dan honderd inzendingen te zijn, waarvan er veertien werden genomineerd. We moesten een pitch houden en er zaten echt mooie concepten bij, maar ons concept was compleet anders. Ik denk dan ook dat Smaakchef een terechte winnaar is. Of ik het had verwacht? Nee, niet direct. Althans, niet de Overall Winnaar van 2024. Dat was een verrassing."

'Ik denk dat Smaakchef een terechte winnaar is'

Wat heeft de winst jullie gebracht?

"Voornamelijk naamsbekendheid. We hebben het concept Smaakchef in september 2023 gelanceerd. We merken dat het balletje nu een beetje begint te rollen. Veranderingen in de zorg kosten over het algemeen tijd, dus de telefoon staat nog niet roodgloeiend. Wel merken we dat mensen over ons spreken. We worden al benaderd door verschillende media, waaronder dagblad Trouw. Ook het vakevent Zorg & Food, dat in april plaatsvindt in de Jaarbeurs, heeft ons uitgenodigd om te vertellen over het concept."

Horecava-Innovation-Award-2023
Albron werd met Smaakchef de Overall Winnaar van de Horeca Innovation Awards 2024

Wie kunnen er Smaakchef worden? 

"Smaakchef is een functie die veel voldoening geeft. Als Smaakchef moet je affiniteit hebben met eten en drinken én met zorg. Je hoeft geen kok te zijn en je hoeft ook niet gewerkt te hebben in de zorg, maar de gastvrijheid en het zorgzame moet in je zitten. Sommige Smaakchefs hebben in de horeca gewerkt, maar vonden het fysiek te zwaar worden. Anderen wilden uit de zorg stappen, maar vinden koken erg leuk en besloten dat te combineren. Daarnaast spreekt het werk als Smaakchef ook een jongere generatie aan, die graag werk doen wat écht van betekenis is."

De zorgbudgetten staan onder druk, waarom is een Smaakchef toch efficiënt voor zorgorganisaties?

"Het is bekend dat er in de zorg een tekort is aan zorgpersoneel. Dit tekort neemt de komende jaren alleen maar toe. Ook is het verloop onder zorgpersoneel erg hoog. Werving en selectie kost zorgorganisaties jaarlijks veel tijd en geld. Vaak worden dure zzp'ers ingezet om de gaten in de roosters te vullen. Door het uitbesteden van de warme maaltijd aan een professional van Albron hebben de zorgmedewerkers meer tijd voor echte zorgtaken en kan er bespaard worden op personeelskosten.

Naast verstand van lekkere en gezonde voeding is een Smaakchef ook gewend om binnen de afgesproken budgetten te blijven. Vers koken op een groep heeft ook aantoonbaar een positieve invloed op het welzijn van de bewoners. Ondervoeding is nog steeds een belangrijk probleem in de zorg. Door preventie en goede voeding nemen de zorgkosten af. De goedkoopste zorg is uiteindelijk geen zorg. Smaakchef draagt dus aan alle kanten bij een gezonde businesscase."

Het Juryrapport

Albron heeft met Smaakchef een ijzersterk hospitality concept neergezet voor de zorg. De bewoners van kleinschalige woonvormen krijgen elke dag een verse warme maaltijd, huiselijk bereid door hun eigen smaakchef. De smaakchef ontzorgt het zorgpersoneel waardoor zij zich kunnen richten op hun primaire taken. Zo draagt Smaakchef z'n steentje bij aan het oplossen van het tekort aan personeel in de zorg.

Door bezuinigingen in de zorg kiezen  zorgorganisaties er soms voor om te bezuinigen op facilitaire kosten waar eten en drinken onder valt in plaats van op zorgkosten. Dit terwijl de warme maaltijd vaak het hoogtepunt van de dag is. Door het gastheerschap en de kookkunsten van de Smaakchef is het weer iets waar bewoners naar uitkijken en van genieten. Naast dat het erg lekker is, levert de verse maaltijd een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de bewoners.

Door de band met Albron biedt Smaakchef, dat onderdeel is van foodservice organisatie Albron, allerlei voordelen, zoals continuïteit van inkoop en personeel. Daarnaast biedt Smaakchef een fantastische baan voor koks die zijn afgekeurd voor de reguliere horeca of bedrijfscatering en kunnen ze binnen Albron doorstromen.

We vinden Smaakchef een winnaar omdat het een voorbeeldconcept is voor hospitality in de zorg dat een oplossing biedt voor de diverse pijnpunten van vandaag. We hopen dat dit allerlei stakeholders zal inspireren om hospitality een belangrijke rol te laten spelen in de zorg van nu en morgen.

- Puck Wilbers, juryvoorzitter Horecava Innovation Awards  

2 - Horecava 2024 1 - Horecava 2024
Artikel delen