Bezuinigen? Lees deze 8 slimme bespaartips voor horecakoelingen!

Entree Magazine Header - Advertorial Hakvoort koelingen

Bezuinigen? Lees deze 8 slimme bespaartips voor horecakoelingen!

De energiecrisis, we kunnen er niet meer omheen. We zien de energierekening steeds verder oplopen en vragen ons af hoe we het nu weer moeten betalen. Daarom is het slim om te kijken naar een oplossing die de rekening verzacht. Van het energieverbruik in de horeca komt een groot deel voort uit het koelen en vriezen. Hier kun je flink op bezuinigen: Hakvoort deelt acht slimme bespaartips. 

1. Zorg voor een koele omgeving en goede ventilatie

Koelingen en vriezers moeten harder werken in warme ruimtes. Daarom is het belangrijk dat de omgevingstemperatuur zo laag mogelijk is. Plaats koel- en vriesapparatuur op een koele plek, ver weg van warmtebronnen als het fornuis of een hete grill. Dek plekken waar zonlicht doorheen komt af (of zorg voor zonwering) en zorg voor een koude luchttoevoer. Zorg voor een goede ventilatie door koelapparatuur niet te strak in te bouwen. Laat de zijkanten vrij en plaats geen dozen op de koelingen.

2. Temperatuur aanpassen

Koelinstallatie-compressors verbruiken veel elektriciteit. Je zou de koelingen buiten de zomerperiode bijvoorbeeld een paar graden hoger kunnen zetten. Bijvoorbeeld op 6 °C in plaats van 3 °C.

3. Overweeg koelingen met lades in plaats van deuren

Koelingen met lades verbruiken minder energie dan koelingen met deuren. Dit komt doordat er minder kou wordt vrijgelaten bij het openen van een lade  dan bij een deur. Vooral voor koelwerkbanken en barkoelingen zijn lades handig. Lades staan vaak minder lang open tijdens het bijvullen of wanneer er iets uitgepakt moet worden.

4. Reinig de condensor regelmatig

Reinig de condensor eens per drie maanden grondig met een zachte borstel. Hierdoor hopen vuil- en stofresten zich niet op en kan de koeling zijn warmte beter kwijt. Koelapparatuur verbruikt dan minder energie en de compressor blijft in een optimale staat.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Entree_Advertorial_Hakvoort_2

5. Beperk deuropeningen en gebruik tussenkoelingen

Wanneer je de koeling- of vriezerdeur opent, komt er warme lucht naar binnen. Hierdoor slaat de koelmotor aan om de temperatuur op pijl te brengen en wordt er energie verbruikt. Beperk daarom het aantal deuropeningen en werk eventueel met tussenkoelingen.

6. Gebruik een strokengordijn

Door middel van een strokengordijn blijft de kou beter binnen de koel- of vriescel en houd je de warmte buiten de deur. Het gordijn vormt een isolerende barrière tussen verschillende ruimtes wanneer de deur open staat. Bespaar energie door het koudeverlies te beperken en zo de koeling minder hard te laten werken. Een strokengordijn vermindert bovendien rijpvorming of ijsvorming in de cel.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Entree_Advertorial_Hakvoort_3
Strokengordijn voor koelingen.

7. Gebruik led-verlichting in koelingen

Led-verlichting verbruikt minder energie en geeft minder warmte af dan conventionele binnenverlichting. Hierdoor hoeven koelingen en vriezers minder hard te werken om de temperatuur op peil te houden. Daarnaast gaat led-verlichting een stuk langer mee.

8. Controleer en vervang deurrubbers regelmatig

Deurrubbers van een horeca koelkast of vrieskast lijken onschuldig, maar spelen een grote rol bij energiebesparing. Deurrubbers zorgen namelijk voor een goede afdichting en houden koude lucht in de koeling. Door de rubbers regelmatig te checken en de kapotte of vervuilde exemplaren te vervangen waar nodig, verlaag je de energierekening en zorg je voor een optimaal koelresultaat.

Benieuwd naar alle mogelijkheden van energiebesparing in de keuken?

Wil je meer informatie over besparen in de keuken? De adviseurs van Hakvoort hebben jarenlange ervaring en staan voor je klaar. Neem vrijblijvend contact op met Hakvoort om de mogelijkheden door te nemen.

Meer informatie

Artikel delen