De volgende generatie dark kitchens is niet meer zo 'dark'

Casper

De volgende generatie dark kitchens is niet meer zo 'dark'

De zogenoemde dark kitchens veranderen in 'hybride kitchens'. Dit zegt de oprichter van delivery-concept Casper, Matthias Laga. "De keukens worden niet meer weggestopt op plekken met afgeplakte ramen, maar zichtbaarder in het straatbeeld gezet." Klanten kunnen daar óók op locatie een bestelling doen of even naar binnen lopen en de maaltijd afhalen. En Laga is niet de enige ondernemer met een 'dark kitchen 2.0'. "Het zijn foodhallen, maar dan zonder zitplek."

Tekst: David Boersen

Transitie naar hybride kitchens

De 'hybride dark kitchens' zijn een stuk zichtbaarder in het straatbeeld en openen steeds vaker hun deuren voor afhaal. De oprichter van delivery-concept Casper (vestigingen in België, Rotterdam en Den Haag) Matthias Laga is hierin een voorloper: “Bij onze locaties zit een zogezegde 'front of house'. Wij zijn dus eigenlijk niet enkel voor bezorging."

Justin Sluijter is mede-eigenaar van Yourkitchen (dat keukens verhuurt aan delivery-concepten) en gaat nog een stapje verder. Met openingen op de planning in o.a. Eindhoven zegt hij: "De kitchens die we gaan openen kunnen steeds meer gezien worden als een foodhall, maar dan zonder zitplek."

"We zijn steeds meer in residentiele gebieden gaan zitten in de grote steden", vertelt Sluijter. "We richten ons meer op het persoonlijke contact met de klanten en gebruiken ook afhaal als omzetstroom. We zijn helemaal customer facing geworden." 

'Ik weet niet waar het plafond ligt, maar ik weet wel dat die nog lang niet bereikt is'

Hybrid kitchen keten Casper werd in 2020 opgericht door Matthias Laga. De inspiratie kwam van de vele voorlopers in de Verenigde Staten, waar Laga tot voor de coronacrisis woonde. Casper begon als zogenoemde 'ghost kitchen', een ontoegankelijke keuken speciaal ontworpen voor gerechten die bezorgd worden, en is uitgebreid tot een hybrid kitchen.

In sommige landen is het al bijna niet meer weg te denken, maar kan jij nog even kort uitleggen wat een ‘hybrid kitchen’ is?

“Kortgezegd is het een restaurant zonder zitgelegenheid. Het is eigenlijk een restaurant dat voorziet op het gebied van bezorging en afhaal, met de flexibiliteit dat je niet gebonden bent aan maar één concept.”

Je bent sinds kort in Nederland actief. Hoe heb je de investeringen rond gekregen om deze stap te verwezenlijken?

“We zijn in België in zeer korte tijd marktleider geworden op het gebied van hybrid kitchens. We zagen ook mogelijkheden in Nederland en wilden hier aan de slag gaan, mede omdat de markt in België nu even verzadigd is. In Nederland zijn we momenteel al gevestigd in Rotterdam en Den Haag. Wij hebben vijf miljoen euro groeikapitaal opgehaald bij diverse investeerders. Slingshot in Amsterdam was er een van. Verder zijn er een aantal investeerders geweest die actief zijn in de horeca in België.”

Wat maakt Casper uniek ten opzichte van andere hybrid kitchens?

“Het feit dat wij er een zogezegde 'front of house' aanbouwen.  Dit is iets wat verder niet wordt gedaan en hierdoor zijn wij dus eigenlijk niet enkel bezorging. Daarnaast hebben wij een hele interessante mix van keukens die wij aanbieden. Wij bieden als Casper meerdere categorieën eten in verschillende gangen (zie kader). Dit maakt het mogelijk om gerechten te combineren en op deze manier iedereen tevreden te houden!"

k 154
Ghost kitchen Casper

Wat is er allemaal voor nodig om een goed functionerende ghost kitchen op te kunnen zetten?

“De panden die wij bezitten hebben vrijwel allemaal een horecabestemming. Dit is eigenlijk de snelste manier van handelen. Het pand moet namelijk binnen een periode van drie maanden na tekenen operationeel kunnen zijn. Verder moet het minimaal honderd vierkante meter zijn.”

Wat is jouw grootste uitdaging met Casper?

“Het vinden van goede mensen die gemotiveerd zijn om Casper naar een hoger niveau te tillen. Het zijn uiteindelijk de mensen die het moeten doen.”

Wat is de toekomst van bezorgen? Gaat het nog meer groeien?

“Toen ik een tijdje in Amerika woonde heb ik echt kunnen zien hoe groot het bezorgen van maaltijden kan zijn in een maatschappij. Dit toont wel aan waar wij in Europa naar toe kunnen gaan. De behoefte aan convenience wordt steeds groter, bezorgen draagt daar natuurlijk enorm aan bij. Ik weet niet waar het plafond ligt, maar ik weet wel dat dit nog lang niet bereikt is.”

Tot slot: Waar staat jouw bedrijf over drie jaar?

“Conceptueel gezien willen wij een toonaangevende, zo niet de meest toonaangevende, speler zijn in ons vakgebied.”

k 025-1 k 039

Over Casper

Klanten van Casper kunnen bij tien virtuele restaurants bestellen. Het menu biedt voor ieder wat wils: van Gloria’s pasta en Barney’s burgers tot gezonde salades, bagels of een veganistisch gerecht van de Vegetarische Slager. Bestellen kan rechtstreeks bij de virtuele restaurants of via Casper, waarbij de verschillende merken kunnen worden gecombineerd tot één bestelling in één levering.

Artikel delen