Dit zijn de 4 meest gemaakte fouten bij een terrasindeling

Terras-indeling
Tags: terras

Dit zijn de 4 meest gemaakte fouten bij een terrasindeling

Misschien wel het moeilijkste aan terrasinrichting is de indeling van het terras. Hoe haal je het optimale uit je terras en wat zijn veelgemaakte fouten? Antoine Pruyn van Heineken Interieur Design legt uit hoe je een terras goed indeelt, waar je op moet letten en wat de valkuilen zijn. “Zo veel mogelijk stoelen op een vierkante meter proppen is verleden tijd.”

Tekst: Nadine Muijt

1. Een te krappe opzet

“Veel terrassen worden te krap opgezet. Gasten kunnen dan niet makkelijk bij een tafeltje komen en ook het personeel heeft moeite met het rondbrengen van bestellingen. Een terras moet verzekerd zijn van goede doorlooproutes. Hoofdpaden moeten over het algemeen 1,20 meter breed zijn zodat er rolstoelen of kinderwagens doorheen passen en mensen elkaar kunnen passeren. Eén gast heeft minimaal één vierkante meter aan ruimte nodig, maar reken voor een ruimere opzet 1,5 vierkante meter per gast.”

'Een gast heeft minimaal één vierkante meter aan ruimte nodig'

2. Zitplaatsen niet goed afgestemd

“Restaurants met een grote keuken hebben genoeg capaciteit voor grote terrassen. Dit klinkt logisch, maar toch gaat het vaak mis. ‘Hoe groter het terras, hoe beter’ is vaak de gedachte, maar wanneer er achter een groot terras een kleine keuken of bar zit, moeten gasten te lang wachten op hun bestellingen wat leidt tot irritaties en klachten. Om dit te voorkomen moet de verhouding tussen het aantal zitplekken op het terras en het aantal zitplekken binnen in evenwicht zijn – liefst fiftyfifty. Zo kunnen gasten altijd naar binnen als het weer omslaat en hoeven gasten niet te lang te wachten.”

Antoine Pruyn
Antoine Pruyn

3. Geen goede beschutting 

“Gasten willen uit de wind zitten en houden van wat privacy. Dit creëer je met beplanting of terrasschotten. Tegelijkertijd moet het terras wel overzichtelijk blijven voor het personeel én moeten mensen van buitenaf zien welke tafels er nog vrij zijn. Je hebt als horecaondernemer dus genoeg zaken om over na te denken als het gaat om beschutting. Daar blijft het niet bij, want er moet ook nagedacht worden over parasols en overkappingen. Gasten willen de keuze hebben tussen een plek in de zon of een plek in de schaduw. In het voorjaar willen gasten in het zonnetje zitten, terwijl de felle zomerzon doet verlangen naar schaduw. Wanneer een ondernemer het terrasseizoen verlengt en een winterterras inricht, is beschutting nóg belangrijker.”

4. Weinig sfeer

“Een terras moet onderscheidend zijn ten opzichte van andere terrassen. Een uitnodigende sfeer verleidt gasten om op het terras te gaan zitten. Maar hoe creëer je een uitnodigende sfeer? Met aankleding en hygiëne. Het meubilair moet niet alleen comfortabel zitten, maar ook ogen. Beplanting, vuurtjes of dekens maken een terras nog aantrekkelijker. Hygiëne is noodzakelijk. Tafels moeten schoon zijn en er mag geen rommel liggen op het terras.”

Artikel delen