Ondernemer Eva Eekman: 'Een realistisch salaris bieden is nu onmogelijk'

Eva Eekman

Ondernemer Eva Eekman: 'Een realistisch salaris bieden is nu onmogelijk'

Na een paar internationale avonturen belandde Eva Eekman (41) min of meer toevallig in de horeca. Inmiddels runt ze in Rotterdam samen met haar compagnon Michael Schook de restaurants De Matroos en Het Meisje, Héroine en Putaine. Vorig jaar openden de twee het laatstgenoemde restaurant: drijvend in het water en te vinden in het meest duurzame kantoorpand van Europa.

Tekst: Janneke Vermeulen
Foto: Titia Hahne

Rotterdam

“Ik ben geboren in de Maasstad en opgegroeid in de polder, iets verderop. Ik heb ook in Amsterdam, Berlijn en Sydney gewoond, maar het is heerlijk om weer in Rotterdam te zijn. Het is een overzichtelijke stad, in de horeca kent iedereen elkaar wel. En een praktische stad; mensen zijn hier met een doel. Er worden veel toffe initiatieven ontplooid en er is ruimte voor creatievelingen. Onze nieuwste zaak Putaine zit in een drijvend en duurzaam kantoorgebouw. Het is bijna helemaal van hout en wordt gekoeld door water uit de Rijnhaven. We zijn meermaals voor deze plek gevraagd, maar steeds was de timing slecht. Toen we toch gingen kijken, waren we meteen verkocht.”

'‘In Rotterdam is ruimte voor creatievelingen'

Ondernemerschap

“Voordat ik de wereld over trok, heb ik letterkunde gestudeerd. Eenmaal terug in Rotterdam nam ik een baan aan als bedrijfsleider bij de zaak die nu De Matroos en Het Meisje is. Ik werd gevraagd vennoot te worden. Het ondernemerschap – organiseren, concepten bedenken,  uitwerken en succesvol maken – vind ik het allertofste aan mijn werk. De dynamiek in de horeca vind ik heerlijk, maar ik had ook zomaar in een andere branche kunnen rollen. Ik leef lekker bij de dag. Wie weet wil ik over tien jaar wel iets heel anders.”

Personeel

"Personeel is een daily topic. Voor mij als mijn collega’s. Het is een intense periode vind ik, met alle gestegen kosten, inflatie, hogere eisen van soms ook minder bekwaam personeel. Het is zoeken naar een balans tussen goed werkgeverschap, redelijkheid en normen en waarden van een andere generatie en deze tijd."

“Deze tijd vind ik heftiger dan alle lockdowns samen. Putaine is nu vier dagen open vanwege tekort aan goed personeel. Toen we nog vijf dagen open waren, zei een collega: ‘Ik heb niet eens tijd om naar de kapper te gaan’. Prima, dan regel ik dat de kapper naar ons komt. Twee keer per week hebben we een personal trainer voor personeel. Zo proberen we het werk aantrekkelijk te maken. Al zou ik ook écht graag een realistischer salaris bieden. Maar met alle gestegen kosten is dat nu niet mogelijk; gasten vinden het al snel te duur. Ik zoek – zeker voor de bediening – altijd naar mensen met karakter. We hebben bijzondere types rondlopen. Als mensen op gesprek komen, dan voel ik meteen: ‘Ja, dat is er weer één’.” 

Artikel delen