Interview: Floris Kemper naar St. Gerlach

Tags: hotel

Interview: Floris Kemper naar St. Gerlach

Floris Kemper is vanaf 1 december 2020 de nieuwe directeur/gastheer van Château St. Gerlach in het Limburgse Valkenburg. Op dit moment is hij directeur van Kruisherenhotel in Maastricht. Beide hotels zijn onderdeel van Oostwegel Collection. Wij spraken Kemper over zijn overstap en over de hotellerie in coronatijd. Kijk voor foto's van St. Gerlach onder dit bericht.

Tekst: Iris Kranenburg
Foto's: Etienne van Sloun

Gefeliciteerd met deze nieuwe stap! Hoe is deze functie op jouw pad gekomen?
floris kamper"Château St. Gerlach is onderdeel van Oostwegel Collection, waar ik sinds januari 2019 verantwoordelijk ben voor Kruisherenhotel in Maastricht. Met het vertrek van Harmen Silver bij St. Gerlach deed zich de kans voor om dezelfde rol te gaan vervullen in ons grootste en meest complexe huis. Eigenlijk begon ik bij Kruisherenhotel met de intentie om er minimaal drie jaar aan de slag te gaan, maar de kans die ik nu kreeg wilde ik niet laten schieten!"

Hoe heb je je tijd ervaren bij Kruisherenhotel?
"Mijn tijd bij Kruisherenhotel kenmerkt zich door het leuke gastcontact dat ik heb. Je leert heel veel vaste gasten persoonlijk kennen. Maar dat is ook kenmerkend voor de huizen van Oostwegel Collection. Veel gasten van Kruisherenhotel zijn bijvoorbeeld ook vaste gast bij St. Gerlach. Daarnaast heb ik met mijn team mooie resultaten behaald. Zo gingen we op Tripadvisor van #7 naar #2, en zijn we bezig om de beoogde #1 te kunnen realiseren. De samenwerking is heel fijn met een team waar iedereen zich wil inzetten voor hetzelfde doel. Ik heb vaak gezegd dat ik blij was al een jaar onderweg te zijn toen deze crisis begon, want ik wist wat ik aan mijn team had en andersom. Maar ik had dit jaar natuurlijk anders voor me gezien toen wij in februari in Antwerpen bij hotel August met het MT van Kruisheren samen mooie plannen zaten te smeden op gebied van gastbeleving."

Kun je al iets zeggen over wat je wilt gaan doen bij St. Gerlach? 
"Wat ik precies bij St. Gerlach ga doen is natuurlijk iets wat ik samen met het team daar ga vormgeven. Daarvoor moet ik alles en iedereen eerst beter leren kennen. Maar wat ik zie als ik daar rondloop zijn de onbeperkte mogelijkheden. Château St Gerlach zelf, het landgoed eromheen, het recent toegevoegde St. Gerlach Paviljoen (voor zowel leisure als zakelijke gasten en groepen) en de Kasteelhoeve hebben alles om je volledig in onder te dompelen voor een weekend of zelfs langer. En dat alles met een sterk gevoel van thuiskomen. Aan mij en het team de opdracht om daar verder op in te zoomen; wat zoekt een gast als hij bij St. Gerlach komt en hoe kunnen wij daar nóg meer op inspelen?"

Waarom is het zo bijzonder om voor Oostwegel Collection te werken?
floris kemper"Oostwegel Collection is en blijft een écht familiebedrijf. Waar tot dit jaar Camille Oostwegel senior nog aan het roer stond, hebben we nu Camille Oostwegel, van mijn leeftijd, aan het roer staan. Samen met de andere directeur/gastheren en ook met onze finance en de HR directeur vormen wij de directie van Oostwegel Collection. Dit maakt mijn rol nóg interessanter omdat je mag meedenken over de toekomst van zo’n uniek bedrijf."  

Waarin verschilt Maastricht van Amsterdam, waar je eerst werkte, als je kijkt naar de hotellerie?
"Ik ben nu bijna twee jaar weg uit Amsterdam en in het begin was het best even wennen. Alles is in Maastricht veel hechter en op de persoon. En waar Amsterdam altijd bruiste en altijd hectisch was, kwam ik hier een ritme tegen dat sterk verschilde tussen doordeweeks en weekend. Op vrijdag zag je écht die ommezwaai in het hotel en in de stad. Daarom is het ook heel gek om nu deze zomer het omgekeerde te zien gebeuren. Onze Oostwegel-huizen hadden historisch hoge bezettingsgraden en zeven dagen per week bedrijvigheid. Terwijl ik collega’s in Amsterdam spreek die de 20% bezetting niet halen. Ik heb me vaak gelukkig geprijsd met het feit dat wij hier nu toch in een situatie zitten waar we nog enigszins kunnen doen waar we goed in zijn, en kunnen ondernemen."

Lees hier een uitgebreid portret van Floris Kemper

floris kemper​Floris Kemper heeft een atypische weg afgelegd. Hij verliet de horeca tijdelijk om bedrijfskunde te studeren in Nijmegen, waar hij ook zijn vriendin, nu vrouw, ontmoette. Die opleiding biedt hem nu voordelen. Binnen NH Hotel Group vervulde hij verschillende functies, van assistent F&B manager tot adjunct-directeur. Hij leerde het meeste van de verbouwingen die hij binnen NH Hotel Group mocht doen en Kemper speelde daarbij ook een rol bij de rebranding van NH Collection. Bij NH Doelen begeleidde hij als assistent-directeur de verbouwing en heropening als vijfsterrenhotel. Vervolgens mocht hij bij NH Collection Barbizon twee jaar lang gaan ’bouwen’ aan het vernieuwde hotel. “Dat was veel groter en als congreshotel ook complexer dan de verbouwing en herpositionering bij Doelen. Ik wil alles van A tot Z doen en geen half werk leveren.” Hij leerde in die jaren wel dat perfectionisme zijn valkuil kan zijn en zegt hier tegenwoordig beter mee om te kunnen gaan. Nadat hij bij NH ook een managementprogramma had afgerond, was het tijd om de stap naar een functie als general manager te maken, een ‘eigen’ hotel. De functie bij Kruisheren in Maastricht was zijn volgende stap, gevolgd door zijn nieuwe functie bij St. Gerlach.

Artikel delen