Frank La Croix geeft antwoord: Hoe ga je om met de hoge energiekosten?

Frank La Croix - Het Ruiterhuys, Castricum

Frank La Croix geeft antwoord: Hoe ga je om met de hoge energiekosten?

In de rubriek Uitgesproken quoten we horecaondernemers, financiële experts, horeca-adviseurs en -medewerkers over actuele aspecten rondom ondernemerschap en ontwikkelingen in de horeca. Dit keer geeft Frank La Croix, eigenaar van restaurant Het Ruiterhuys in Castricum, antwoord op de vraag: Hoe anticipeer jij op de stijgende energiekosten?

Tekst: Kristi Houtkamp

“Gelukkig is het nog niet echt koud, maar het zijn moeilijke tijden. Wij hebben al langer een energiecontract bij Nieuwe Stroom en betalen een dynamische energieprijs. Daar valt helaas niets aan te veranderen. De hele situatie nu doet me wel inzien dat we wat nonchalant zijn geweest qua energiebesparende maatregelen, de afgelopen jaren. Ik ben er nu veel bewuster mee bezig, kijk elke ochtend wat ik aan energiekosten betaal. Vandaag was het bijvoorbeeld 32 cent per kWh en gisteren 28. Ik betaal de marktprijs en kan daar niets aan veranderen, maar het is wel een soort hobby geworden. Het per maand inzichtelijk maken van wat we daadwerkelijk aan kWh en gas verbruiken, is wel een wijze les die we kunnen trekken: je moet meer dan scherp zijn.”

Het Ruiterhuys, Castricum 1-1
Het Ruiterhuys Castricum

Wat doe je om het energieverbruik te beperken?

“We hebben weer flappen aangebracht bij de vriesruimte en de koelcel en draaien sommige lampen een uurtje eerder uit. De oven en frituur gingen altijd om half negen al aan terwijl ze pas rond lunchtijd nodig waren. Die zetten we nu pas halverwege de ochtend aan”, vertelt Frank La Croix. En het terras? Het Ruiterhuys heeft een groot jaarrond terras, waarvan een gedeelte overkapt is en voorzien van heaters. “We ontvangen graag wandelaars en fietsers en hoewel het merendeel nu wel binnen wil zitten, is er altijd een aantal gasten dat buiten koffie wil drinken. Dat kan bij ons. De heaters gaan gewoon aan en blijven aan zolang ze onze gast willen zijn. Ja, dat kost geld inderdaad, en nee, ik ga niet zeggen dat ik ze liever binnen ontvang. Iedereen is welkom. Dat is de gastvrijheid van Het Ruiterhuys.”

Verhoog je de prijzen?

De sterk fluctuerende energietarieven, de enorme onzekerheid over wat er de komende winter gaat gebeuren, de eveneens sterk stijgende inkoopprijzen, La Croix maakt zich zeker zorgen, maar heeft nog geen drastische verhogingen op zijn kaart doorgevoerd. “Ik wil het naar mezelf toe altijd kunnen verantwoorden. En misschien heb ik makkelijk praten omdat het om ons eigen pand gaat. Als je huurt, ben je gedwongen je prijzen aanzienlijk te verhogen anders wordt ondernemen wel heel erg moeilijk.” Toch was een kleine prijsverhoging onomkeerbaar, zegt hij. “Vasthouden aan de oude prijzen omdat je anders wellicht wat gasten verliest: dat houd je niet vol. Ergens moet je natuurlijk een stukje omzet draaien. Wij willen ons team vasthouden, onze medewerkers scholing aanbieden en ze groei in het vooruitzicht stellen. Daarbij, gasten zullen waarschijnlijk minder vaak uit eten gaan de komende maanden en bewuster kiezen waar ze hun geld besteden. Natuurlijk willen wij dat ze dan voor Het Ruiterhuys kiezen. Daar doen we alles aan door onderscheidend te zijn in gastvrijheid en aantrekkelijk qua prijzing. Onze koffie met zelfgebakken koek is van € 2,70 naar € 3,00 gegaan, de cappuccino naar € 3,50 en de populaire Carpaccio van € 11,50 naar € 13,50. Geen wereldschokkende verhogingen, maar ze helpen wel. Verder branden er de hele dag kaarsjes, is de open haard iedere dag aan en straks ook de kachel weer.”

Het Ruiterhuys, Castricum 2 Het Ruiterhuys, Castricum

Levert de TEK-regeling je iets op?

“Ha, dat is een kansloze missie voor ons. In oktober draaiden we € 400.000 euro omzet en dan zouden de energiekosten € 40.000 moeten bedragen, volgens deze regeling. De energiekosten zijn hoog, maar zó hoog? Dat halen we niet. Wij betalen gemiddeld ongeveer € 20.000 euro per maand all in (gas, licht, elektra). Dus nee, voor een vergoeding komen we niet aanmerking. We varen op eigen kracht. Het is behapbaar en nog vol te houden. Je hebt altijd tijden dat je minder verdient. Dat is ondernemen.”

Artikel delen