advertorial

Mooi weer is hard werken. Of je nu een cafetaria, café, bistro of restaurant uitbaat, een terras kan je jaar helemaal maken. Van Geloven deelt in dit artikel enkele handige ideeën om het maximale uit je horecaterras te halen.
Ook al begin je de dag met een goede voorbereiding, op de drukste momenten kom je vaak voor allerlei onverwachte uitdagingen te staan. Probeer dus altijd zo slim mogelijk te werken.
Zo weet je personeel altijd wat ze moeten doen. Alles wat je klaarzet op een rustig moment of tijdens de mise-en-place, is meer dan welkom als je in de drukte even helemaal overdonderd raakt.
Dit kun je doen door op je terras een beperkte versie van je kaart aan te bieden en je medewerkers te leren sterke suggesties te doen.
De keuken en bar zien meteen wat er besteld is en verliezen geen tijd. Zo verminder je bovendien het risico op miscommunicatie en een digitale kaart is goedkoper om aan te passen dan een gedrukte versie.
De meeste winst maak je wellicht op je drankbestellingen, al kan je ook op eten een mooie marge maken. Denk daarom goed na over welke gerechten je op je terras aanbiedt en zorg voor een aantrekkelijk aanbod dat past bij je zaak én waarvoor je gasten dat tikkeltje meer willen betalen.
Tip: De Borrelmaatjes is een luxe mix van van minisnacks is eenvoudig te bereiden, lekker bij drankjes en voordelig aan te kopen.
Een gezellig terras staat of valt met de aankleding. Sta tijdens het inrichten stil bij de sfeer die je zelf wil uitstralen en bij welk publiek je trekt.
Heb je veel ouders met kleinere kinderen, voorzie een speelruimte of een springkasteel. Maak daarbij ook zoveel mogelijk gebruik van je (natuurlijke) omgeving. Of ga net voor een opvallend contrast: wat dacht je van een volwaardige urban jungle op een stenen stadsplein?
Met activiteiten geef je je gasten extra redenen om te (blijven) komen. Laat bijvoorbeeld lokale muziekgroepen het beste van zichzelf geven of speel in op grote evenementen zoals voetbal- of wielerwedstrijden. Hou daarbij wel je doelpubliek voor ogen.