Geen horecaprotest door toprestaurants

Geen horecaprotest door toprestaurants

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horecaprotest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4), samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantiëren zich van de actie.

Wel begrip, geen horecaprotest

horecaprotestEen groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roept horecaondernemers op om op 2 maart de terrassen weer te openen en gasten te ontvangen. De G4 (een samenwerkingsverband van Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisinier, JRE-Jeune Restaurateurs en Fine Eastern Restaurants) heeft alle begrip voor de wanhoop en radeloosheid van collega’s bij wie het water aan de lippen staat. De meeste aangesloten ondernemers willen echter niet meedoen aan het moedwillig overtreden van de wet en distantiëren zich van het horecaprotest.

Tandje extra

"Na de eerste ‘lockdown’ hebben wij als G4 ingrijpende maatregelen genomen om de veiligheid van onze gasten te garanderen”, zegt G4-voorzitter Patrick van Zuiden. “Bovenop de eisen die toen van overheidswege werden gesteld, hebben we vrijwillig nog extra protocollen gehanteerd om onnodige risico’s te vermijden. Zowel in het restaurant, aan tafel als in de keuken. Dat ‘tandje extra’ past ook bij de vooraanstaande positie die we bekleden."

Overtuigen met argumenten

"Wij zijn van mening dat we ook in de huidige situatie een veilige omgeving voor onze bezoekers kunnen realiseren”, vervolgt hij. “Wij verwachten uiteindelijk ook de autoriteiten daarvan te kunnen overtuigen. Dat doen we met argumenten, met duidelijke afspraken en bovenal met een breed scala aan maatregelen. Daar past voor de G4 geen burgerlijke ongehoorzaamheid bij. Hoe begrijpelijk zo’n actie er misschien ook uit mag zien."  

Kabinet: "Doe het niet"

Het kabinet roept ondernemers vandaag nadrukkelijk op om terrassen niet te openen. Op 8 maart zal het demissionair kabinet zich buigen over de mogelijkheid om horeca (deels) weer te openen, maar minister De Jonge zei eerder al erg voorzichtig te zijn met het scheppen van verwachtingen. 

 

Artikel delen