Risico op gehoorschade in horeca

Risico op gehoorschade in horeca

Nederlanders die werkzaam zijn in een café of discotheek lopen verhoogd risico op gehoorschade.

Zij worden dagelijks blootgesteld aan geluidsniveaus tot wel honderd decibel, veelal zonder gehoorbescherming te dragen. Dit blijkt uit onderzoek van Alpine Hearing Protection, dat vanwege World Hearing Day data van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO analyseerde. 

Schadelijk

Blootstelling is al bij een paar minuten per dag schadelijk. Iemand die één dag per week zonder gehoorbescherming werkt bij een café of discotheek, in een geluidsniveau van honderd decibel, loopt bij zeventien minuten per dag al risico op gehoorschade. Voor een fulltime medewerker in deze sector is 3,5 minuut blootstelling per dag al schadelijk. Volgens de Arbonorm is gehoorschade een reëel risico bij werken in tachtig decibel of meer. Werkgevers zijn in dat geval verplicht gehoorbescherming te verschaffen. 93% van het personeel draagt echter géén gehoorbescherming onder werktijd. 

Artikel delen