Haagse bronnen: horeca blijft dicht, versoepelingen voor winkels

Haagse bronnen: horeca blijft dicht, versoepelingen voor winkels

De horeca blijft voorlopig dicht, melden Haagse bronnen donderdag. Niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag weer open op afspraak en het kabinet komt ook met versoepelingen voor contactberoepen.

Horeca blijft ook na 14 januari dicht

Het kabinet overlegde donderdag op het Catshuis over de stand van zaken van de coronacrisis en de bijbehorende versoepelingen. Volgens Haagse bronnen is het kabinet het in grote lijnen met elkaar eens als het gaat over de versoepelingen van de coronamaatregelen. Zo kunnen mensen vanaf zaterdag waarschijnlijk weer op afspraak weer in niet-essentiële winkels terecht. Kappers en andere contactberoepen behoren ook tot deze groep. Er blijven wel beperkingen gelden in de openingstijden. Verder mogen universiteiten, hogescholen en het mbo weer fysiek les geven. Horeca en de cultuursector blijven voorlopig nog wel dicht. En mondkapjes worden op meer plekken verplicht en die moeten dan minimaal van het 'type 2' zijn.

De horecabranche blijft dus weer achter in de versoepelingen die het kabinet hoogstwaarschijnlijk morgen bekendmaakt. Aan NU.nl meldt KHN-voorzitter Robèr Willemsen dat de horeca niet te spreken is dat alle kroegen en restaurants dicht moeten blijven. "Winkels kunnen op afspraak klanten ontvangen. Bij ons bestaat dat ook en heet het reserveren, wat een-op-een veilig in te voeren is", meldt hij bij NU.nl. Hij vreest dat veel ondernemers zaterdag toch hun zaak zullen openen, maar voegt eraan toe dat de brancheorganisatie zelf nooit zal oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Ruimte bij versoepeling eerlijk verdelen

KHN meldde eerder deze week dat als er aanstaande vrijdag versoepelingen worden uitgesproken, die eerlijk verdeeld zouden moeten worden over de sectoren. “We moeten voorkomen dat we in een situatie terechtkomen waarbij bijvoorbeeld de retail wel open gaat en horeca nog niet. KHN heeft aangegeven dat de horeca veilig open kan en dat het van belang is om te kijken naar wat wél kan middels de horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening”, aldus de KHN.

Draagvlak weg

KHN heeft ook concreet benoemd dat het draagvlak niet alleen bij (horeca)ondernemers, maar ook bij medewerkers en het publiek weg is. “Het zonder wetenschappelijke onderbouwing laten voortduren van de lockdown zal tot grote maatschappelijke onrust leiden”, voorspelt KHN. Uit de vele lokale gesprekken die KHN voert, blijkt dat ook op gemeentelijk niveau de onvrede toeneemt. “We voelen ons gesterkt door een grote groep burgemeesters die het kabinet de afgelopen dagen opriepen de lockdown te beëindigen en gefaseerd te versoepelen”, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. “Deze boodschap proberen we ook via het Veiligheidsberaad en de Vereniging Nederlandse Gemeenten door te laten dringen in Den Haag.”

Op de hoogte blijven van het nieuws in de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Artikel delen