Op de boerderij van Remeker in Ede kijken honderden bezoekers uit over weilanden en koeien. In deze setting, met 86 strobalen als tribune, vindt de Food Inspiration Days Outdoor plaats. Het thema van de dag: Down to earth. Een bewust gekozen onderwerp in een tijd van razendsnelle technologische veranderingen en wereldwijde onzekerheid.
Tekst: Iris Kranenburg
Tegelijkertijd is er een groeiende behoefte aan menselijke maat, aan verbinding, aan aarden, zegt Steenbergen. "We moeten ons niet in de put laten praten. Juist in deze tijd zijn we in staat om iedere dag ons hart te openen. Zeker in de horeca draait het om gastvrijheid, om mensen te laten voelen dat ze gezien worden. Dat is down to earth."
Volgens Steenbergen vraagt deze tijd om gezond verstand en het durven maken van een positieve impact. "Gebruik je boerenverstand. Kijk naar het grotere geheel. We moeten van ego naar eco. Niet langer de wereld benaderen vanuit macht en status, maar vanuit zorg voor de toekomst en elkaar."
Een treffend voorbeeld van down to earth leiderschap is volgens Steenbergen de onlangs overleden topchef Jonnie Boer. Hij beschouwt hem als een van de grote vernieuwers van de Nederlandse gastronomie en deelt vijf lessen die hij van hem leerde:
In een tijd waarin technologie met grote sprongen vooruitgaat, klinkt de boodschap van Steenbergen helder: "Het draait om verbinding. Wie down to earth blijft, maakt het verschil."
