Horeca cao: Vanaf welke leeftijd mogen jongeren alcohol serveren?

Horeca cao: vanaf welke leeftijd mogen jongeren alcohol schenken?

Horeca cao: Vanaf welke leeftijd mogen jongeren alcohol serveren?

De zon schijnt onafgebroken en je terras zit dagelijks vol met gasten, die genieten van een koud glas bier of een verfrissende mock- of cocktail. Drukke dagen dus en een hele klus om het werkrooster rond te krijgen. Want: niet alle jongeren mogen alcohol schenken! Hoe zit het ook alweer? Dít staat erover in de horeca cao en de Alcoholwet.

Mogen jongeren onder de 16 jaar alcohol schenken?

Op grond van de Alcoholwet mogen jongeren onder de 16 jaar níet werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken. Maar er is een uitzondering! Volgens de horeca cao en de Alcoholwet mogen vmbo-scholieren van 14 en 15 jaar, die in het kader van hun opleiding een horecastage moeten doen, dat wél. Zij mogen dus wél werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken en, volgens de Alcoholwet, dan ook zelf alcohol serveren.

Mogen jongeren van 16 en 17 jaar alcohol schenken?

Het is gek: jongeren van 16 en 17 jaar mogen zelf geen alcohol bestellen en drinken, maar wél werken in een café of restaurant en alle soorten drank schenken aan gasten. Volgens de horeca cao geldt dit zowel voor leerlingen van horecaopleidingen als voor reguliere medewerkers.

'Bij overtreding van de regels riskeer je als werkgever een boete van minstens 200 euro per overtreding'

Houd je aan de Arbeidstijden, riskeer geen boete

Uiteraard moet jij als ondernemer wél de arbeidstijdenwet in de gaten te houden als je jongeren in dienst hebt. Bij overtreding van de regels riskeer je als werkgever een boete van minstens 200 euro per overtreding, afhankelijk van de ernst van die overtreding.

Alcohol schenken: denk aan het diploma Sociale Hygiëne

En vergeet ook dit niet: om alcohol te mogen schenken als horecazaak moet er, zodra de bar open is, altijd iemand aanwezig zijn die het diploma Sociale Hygiëne heeft behaald. Dit diploma betekent dat er kennis over het verantwoord schenken van alcohol in huis is.

Artikel delen