Corona: horeca moet minimaal 4 weken dicht

Tags: hotel

Corona: horeca moet minimaal 4 weken dicht

De horeca moet vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur minimaal vier weken dicht, door de toename van het aantal corona-besmettingen. Over twee weken wordt de balans opgemaakt. Hotels mogen open blijven. Premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge hebben dat dinsdagavond 13 oktober bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
horeca twee weken dicht door corona

Niveau 'zeer ernstig'

Het aantal coronabesmettingen is afgelopen weken flink gestegen. Daarom zijn er nieuwe maatregelen genomen nadat eerder al strengere maatregelen waren genomen. Het kabinet liet tijdens de persconferentie een routekaart met verschillende gradaties te lanceren. Met gradaties zoals waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Op dit moment bevindt Nederland zich op het niveau van 'zeer ernstig', zegt De Jonge.

Horeca moet minimaal vier weken dicht 

De nieuwe maatregelen zijn van grote invloed op de horeca. Premier Rutte over de maatregelen voor de horeca: "Dat is een keiharde dobber. Eten afhalen mag wel, hotels mogen ook openblijven en voor hun gasten eten en drinken serveren. Het aantal clusters in de horeca is relatief beperkt, maar het gaat om grote groepen en veel contactmomenten." KHN zegt dat de branche vol ongeloof zit.

'Regionale aanpak werkt niet'

"De regionale aanpak werkt bij deze aantallen niet, dan moet je landelijk ingrijpen. Als we dit nu doen, kunnen we zo snel mogelijk weer een hapje eten en een biertje drinken met elkaar." Over twee weken wordt de balans opgemaakt.

Meer regels

Maar er kwamen er meer regels. Zo komt er voor alle winkels een verbod op het verkopen van drank na 20.00 uur 's avonds. Ook komt er een verbod om dan alcohol te drinken en bij je te hebben. De groepsgrootte wordt voor alle binnenruimten 30 personen. Er zijn geen uitzonderingen meer. En in huis mag je nog maximaal drie mensen per dag ontvangen. Alle maatregelen zijn op de website van de Rijksoverheid te lezen.
De Jonge: "Over twee weken maken we de balans op. Als het niet goed genoeg is, is een totale lockdown onvermijdelijk. Rutte en De Jonge spreken nu van een 'gedeeltelijke lockdown'.

Wil je op de hoogte blijven van al het horecanieuws rondom corona? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

 

Tags: 
Artikel delen