Column Maarten Wessels: Nationale Horecadag

Column Maarten Wessels: Nationale Horecadag

Om potentiële werknemers kennis te laten maken met de horeca en het imago van de branche te versterken, vindt op 21 mei de Nationale Horecadag plaats. Tijdens deze dag kunnen bedrijven activiteiten organiseren, zoals een rondleiding of workshop, en deze laten promoten op NationaleHorecadag.nl. De kosten hiervoor zijn in april nog 50 euro. De Nationale Horecadag is een initiatief van Lennart Maas, manager van hotel Park Plaza Victoria Amsterdam, en KHN. Maarten Wessels heeft zich ook aan de dag verbonden en schreef een column. Lees de column hieronder!

Gek eigenlijk dat we dat nog nooit eerder gedaan hebben met z’n allen. Een dag waarbij we allemaal onze voordeur openen en een open dag organiseren. De Nederlandse horeca is toch wel het fundament van ons prachtige land. En laten we daar nou eens nog trotser  dan we al zijn, op zijn. Trots op de prachtige bedrijven.

Werken in de horeca is leuk!
De hoogste tijd om een Nationale Horecadag te organiseren. Die deur open. Laten zien wat jouw bedrijf in huis heeft. Laten zien wat jullie zelf allemaal maken en doen. Doel? Heb je even? Daar zijn er meerdere van te noemen. Maar laten we het houden op het, aan potentiële medewerkers laten zien hoe gaaf jouw bedrijf is. Aan gasten tonen dat de  Hooreekaa echt wel meer is dan een bord naar tafel dragen en in een pan roeren.  Dat 'koken met wijn, beter is als koken met water', ook echt zo is.

Geen benul
Mijn overtuiging is dat minimaal 85% van uw gasten geen flauw benul hebben van wat er zich allemaal afspeelt achter die schuifdeur naar de keuken. Of in dat hok waar de koffiemachine staat, of achter de bar. Waar de prachtigste cocktails vandaan komen. Echt geen idee hebben ze. Nou ja, oké een paar daargelaten. Die hebben een compleet verpest beeld gekregen door het kijken naar alle kookprogramma’s. Daar staan alle ingrediënten allemaal gesneden in de koelkast, de olie zit in een afgemeten hoeveelheid in zo’n plastic bekertje waar ik mijn ochtendurine in wegbreng en zijn de meest fantastische gerechten allemaal binnen 20 minuten klaar om uit te serveren (langer duurt de uitzending niet). En omdat ze die programma’s allemaal kijken, hebben zij niet altijd even veel begrip voor de langere wachttijd. “Bij de programma’s van Sjeemie (Oliver, red) zien de gerechten er altijd prachtig uit en zin ze in een oogwenk klaar.”

Blik in de keuken
En dus is een Nationale Horecadag een top mogelijkheid om iedereen een blik te gunnen in uw keuken. Of in de patisserie. Om aan leerlingen, aanstaande stagiairs, werkzoekenden, geïnteresseerden te laten zien hoe ongelooflijk leuk het is om in deze geweldige branche te werken. En als er dan mensen langskomen. Heet ze welkom, zwaai ze bij vertrek uit en wens ze een mooie dag!

 

Artikel delen