Horecaondernemer René Bogaart: ‘Gasten betalen hier nu 15% meer’

Horecaondernemer René Bogaart: ‘Gasten betalen hier nu 15% meer’

Horecaondernemer René Bogaart, bekend van onder andere de restaurantketen Pavarotti (vier locaties), verhoogde al zijn prijzen met 15%. “Ik ontkom er niet aan. Sommige kleine ondernemers doen niks aan hun prijzen. Ze zijn bang dat de gast het niet accepteert. Dan denk ik: word wakker!”

 

Tekst: Iris Kranenburg

'Doodziek van de prijsstijgingen'

René Bogaart is eigenaar van horecagroep Big horeca, bekend van onder andere de keten Pavarotti (vier locaties) en heeft zevenhonderd mensen in dienst.  “De wereld is aan het veranderen. Iedereen is doodziek van de prijsstijgingen. Dagelijks mailen leveranciers mij. Met lood in hun schoenen geven ze de verhoogde prijzen door. Gemiddeld gaat om 20 tot 30%. Kipfilet van de slager is zelfs +32%. Daar schrok ik van.” 

Dan de salarissen. Die heeft Bogaart ‘zwaar verhoogd’, zoals hij dat zelf zegt. “Met 10%. Ik werd eerst raar aangekeken door andere ondernemers, maar ik moet wel. De horeca concurreert met kantoorbanen waar je om 17.00 uur klaar bent. Sollicitanten vragen ook meer. Iemand die alleen slechts een pan vasthoudt vraagt al 3.500 euro bruto. En dan de energierekening … De kosten stijgen aan alle kanten, terwijl de horeca twee jaar stil heeft gelegen.”

'Als we niks doen, kunnen we beter stoppen'

Bogaart verhoogde de prijzen met 15%

Bogaart ontkomt er dus niet aan om zijn prijzen te verhogen. “Als we niks zouden doen, kunnen we net zo goed stoppen. Bij Pavarotti kun je simpelweg niet meer voor tien euro eten.” Drie maanden geleden verhoogde hij alles met 5 tot 7,5%, en onlangs deed hij dat weer. Een totale stijging van zo’n 15% dus. “Een tournedos was eerst 28,50 euro, nu 32,50 euro. Zo blijven we continu nieuwe menukaarten printen.” Bogaart: “Sommige kleine ondernemers doen niks aan hun prijzen. Ze zijn bang dat de gast het niet accepteert. Dan denk ik: word wakker! Je gaat verlies draaien.”

Pavarotti (1)-1 pasta_aglio pavarotti

 

De gast begrijpt het

Bogaart zegt dat de gast de verhogingen wel begrijpt. “Na corona is iedereen hongerig naar horeca en bereid te betalen. Het is superdruk en ik wil dat graag zo houden en daar zuinig op zijn.” Toch voorziet hij een probleem. “De koopkracht gaat achteruit. Wie eerst een keer per week uit eten ging, zal dat straks een keer per maand doen. De horeca gaat het uiteindelijk minder druk krijgen, waardoor er veel failliet gaat. Ik hoop dat de prijzen weer omlaag gaan.”

Ook Peter Gast van restaurant Graphite* in Amsterdam verhoogde zijn prijzen

Wie is René Bogaart?

René Bogaart is eigenaar van horecagroep Big horeca, bekend van onder andere de keten Pavarotti (vier locaties) en O’Learys (Leidschendam) en Clooney (Zoetermeer). Binnenkort opent hij de vijfde locatie van Pavarotti in Kijkduin. Hij heeft zevenhonderd mensen in dienst.

Artikel delen