Horecatrends 2020 deel 4: Fast Casual

Horecatrends 2020 deel 4: Fast Casual

De komende weken licht Lightspeed tien restauranttrends voor 2020 uit. Deze week de vierde trend: Fast Casual.

Fast Casual is de liefdesbaby van quick-service en casual dining. Het principe richt zich op het aanbieden van een snelle, simpele, en gezonde maaltijd met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Waar komt het principe fast-casual vandaan, en wat betekent het voor de toekomst van andere horecaconcepten?

In 2012 werd al geschreven over ‘de brutale nieuwkomer’ fast casual, aan wie fastfood-reuzen als McDonalds hun klanten verloren. Sinds 2012 zijn deze concepten steeds prominenter aanwezig - ook in het Nederlandse straatbeeld. Waar tussen 2010-2014 ongeveer een kwart van de Nederlands-Franse bistro’s en eetcafés hun deuren sloot, nam de hoeveelheid ‘snelle’ zaken alleen maar toe. 

Populariteit fast casual concept

De populariteit van het fast casual concept, wat valt tussen fastfoodzaken en ‘echte’ restaurants, is het gevolg van een groeiende behoefte naar gemak, zonder in te hoeven leveren op gezondheid of kwaliteit. Uiteten gaan is geen luxegoed meer. In plaats daarvan gaat men vaker uit eten dan vroeger, maar voor gemiddeld een minder hoog bedrag. Dit verklaart waarom traditionele restaurants, met meer keuze en een rekening die daarbij aansluit, het afleggen tegen simpele en goedkopere concepten die een beperkte keuze aanbieden - vaak gebouwd rondom één product.

Tel hierbij op dat men - zeker in grote steden - steeds meer geeft om hun gezondheid, en het plaatje is compleet. Fast casual restaurants zijn snel, makkelijk, relatief goedkoop én verzorgen kwalitatief goed eten wat ervoor zorgt dat je je beter voelt dan wanneer je twee keer naar de snackbar zou gaan.

Identiteit en uitstraling

Wat betekent deze nog altijd groeiende speler voor bestaande horeca? Het komt erop neer dat een duidelijke identiteit en uitstraling steeds belangrijker wordt bij het kiezen van een concept. De consument kiest voor een bepaalde avond: een uitgebreide totaalervaring, thuis op de bank bestellen, of snel iets simpels eten. Restaurants die tussen deze gebieden invallen - zoals het welbekende eetcafé met een uitgebreide kaart waarop van alles iets te vinden is - verliezen de strijd van de fast casual aanbieders. Zij focussen zich op één product, specialiseren zich in de bereiding hiervan en kunnen door de grote getalen flink besparen op hun inkoop.

Merk je de impact van fast casual restaurants op jouw cijfers? Dan kan het het waard zijn om je concept te overwegen. Dit betekent niet dat er meteen een drastische verandering hoeft plaats te vinden: het kan al zo simpel zijn als de stap zetten van een sliptongetje en biefstuk op de kaart naar een gespecialiseerd visrestaurant.

Lightspeed

Lightspeed is een cloud-gebaseerd commerce platform dat kleine en middelgrote bedrijven in ongeveer honderd landen ondersteunt. Het slimme, schaalbare en betrouwbare kassasysteem helpt zelfstandige ondernemers bij het verhogen van hun efficiëntie, het nemen van datagedreven beslissingen, en het creëren van een onvergetelijke ervaring voor hun gasten.

Artikel delen