Horecatrends 2020 deel 5: Duurzaamheid

Horecatrends 2020 deel 5: Duurzaamheid

De komende weken licht Lightspeed tien restauranttrends voor 2020 uit. Deze week de vijfde trend: Transparantie en duurzaamheid.

Door duurzaamheid en transparantie toe te passen in je onderneming help je op de eerste plaats mee aan het realiseren van een betere, meer verantwoorde wereld. Daarnaast heeft duurzaam ondernemen een groeiend commercieel voordeel. Steeds meer gasten hechten waarde aan eerlijke communicatie en duurzame initiatieven. Wil je deze doelgroep aantrekken? Dan kun je niet langer om duurzaamheid en transparantie heen. We geven je drie tips waarmee je de eerste duurzame stappen kunt zetten binnen jouw onderneming. 

1. Denk na over voedselverspilling

Een terugkerend onderwerp in het gesprek over horeca en duurzaamheid is voedselverspilling, terwijl er veel mogelijkheden zijn om dit te verminderen. Zo zijn er verschillende instanties met wie je als horecaondernemer samen kunt werken om ervoor te zorgen dat voedsel wat jij niet meer kunt gebruiken, terecht komt bij iemand die er wel heel blij mee is. Commerciële concepten als Too Good To Go worden steeds populairder, maar ook de Voedselbank kan altijd hulp gebruiken.

Daarnaast kun je binnen je onderneming stappen ondernemen om voedselverspilling te verminderen. Bekijk dagelijks welke producten tegen de tenminste-houdbaar-tot-datum aanzitten en of je hier een dagmenu van kunt fabriceren. Leer je bediening verder om gasten te vragen of ze het restant van hun maaltijd mee naar huis willen nemen voor later. 

Het is vrijwel onmogelijk om helemaal geen afval te produceren als horecaonderneming - of je moet het deel maken van je concept - maar bovenstaande initiatieven kunnen een aanzienlijk verschil maken. 

2. Werk samen met lokale ondernemers

Tip nummer twee is het gebruiken van producten van lokale producenten. Op deze manier support je ondernemers uit de regio, onderneem je duurzamer omdat je producten geen halve wereldreis achter de rug hebben én voelen je gasten zich meer verbonden met het gerecht op hun bord. In het teken van transparantie is het sowieso een goed idee om zo veel mogelijk te communiceren over de herkomst van je producten.

3. Kies voor digitaal 

Laten we eerlijk zijn: in het heetst van de strijd heeft niemand tijd om papieren briefjes en bonnen te scheiden van de rest van het afval. In het kader van duurzaamheid is de overstap naar een digitaal kassasysteem een eenvoudige en effectieve stap. Stuur bestellingen rechtstreeks naar de keuken en bar met behulp van handhelds, en voorkom menselijke fouten door het slordige handschrift van je werknemers. 

Duurzaamheid en transparantie lijken op het eerste gezicht grote, ongrijpbare concepten die moeilijk te vertalen zijn naar concrete stappen, maar niets is minder waar. Met deze tips zet je als ondernemer een goede eerste stap in de juiste richting! 

Lightspeed

Lightspeed is een cloud-gebaseerd commerce platform dat kleine en middelgrote bedrijven in ongeveer honderd landen ondersteunt. Het slimme, schaalbare en betrouwbare kassasysteem helpt zelfstandige ondernemers bij het verhogen van hun efficiëntie, het nemen van datagedreven beslissingen, en het creëren van een onvergetelijke ervaring voor hun gasten.

Artikel delen