Hotelier Liset Bom durft te kiezen: 'Adults only zorgt voor meer omzet én rust'

Liset Bom

Hotelier Liset Bom durft te kiezen: 'Adults only zorgt voor meer omzet én rust'

Liset Bom (33) is eigenaar van Hotel de Sterrenberg in Otterlo, een luxe wellness hotel dat ze in 2017 overnam van haar ouders. Ze maakt duidelijke keuzes: voor adults only, duurzaamheid én het welzijn van haar werknemers. Met succes: ze won de Dutch Hotel Award 2023 en werd door JRE uitgeroepen tot Gastvrouw van het Jaar 2024. “Ik maak mijn levenswerk van goed werkgeverschap.”

Adults Only

"Vier jaar geleden hebben we gekozen voor een adults-onlyconcept. Dat betekent dat alleen volwassenen welkom zijn in ons hotel. Onze hotelgasten zoeken rust en ontspanning. Met gillende kinderen op de gangen of bommetjes in het zwembad vind je die rust niet. We durfden de stap niet te zetten, totdat alle boekingen uit het systeem verdwenen door het coronavirus. Dat was voor ons een logisch moment om over te stappen.

Adults only bevalt ons heel goed. Niet alleen de gasten zijn blij, maar ook voor ons heeft het concept voordelen. Zo is onze omzet flink gestegen. Een kind levert namelijk maar een kwart van de omzet van een volwassene op. Zij eten namelijk een bordje spaghetti met appelsap, geen vijfgangendiner met bijpassende dranken."

*De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

Liset Bom_Hotel de Sterrenberg_1 Liset Bom_Hotel de Sterrenberg_2


Duurzaamheid

"Onze focus ligt op duurzaamheid. Dat verwachten onze gasten ook. We bevinden ons op de Veluwe; de natuur is onze kracht. Daar moeten we goed voor zorgen. Als de deuren van hotelkamers openstaan, schakelt de verwarming automatisch uit. We hebben dezelfde linnenleverancier als omliggende hotels, zodat er maar één vrachtwagen deze kant op hoeft te rijden. Bovendien zijn we aangesloten bij Hotels for Trees. Als gasten hun kamerschoonmaak overslaan, plant deze organisatie hier een boom voor. In totaal zijn dat nu al zo’n 1170 bomen. We hopen ons dak nog te vervangen en vol te leggen met zonnepanelen."

*De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

Liset Bom_Hotel de Sterrenberg_3

"Ook in de keuken willen we zo duurzaam mogelijk zijn. We werken zoveel mogelijk met lokale leveranciers, waaronder De Steurhoeve in Lochem en Remeker in Lunteren. Met de kaas van laatstgenoemde leverancier maken wij onze signatuuramuse: een tijgersoes met Olde Remeker en cepespoeder. Die amuse is echt to die for.

Soms zit verduurzamen in de kleine dingen. Ik gebruik mijn theezakje vaak twee keer. Weet je wel hoeveel pakjes thee je daarmee per jaar bespaart? Als iedereen dat zou doen, zou dat vrachtwagens vol besparen. In een bedrijf zijn zoveel facetten waarin je kunt verduurzamen. Ik denk dat je nooit klaar bent met verduurzamen. Ben je dat wel? Dan doe je iets fout."

*De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

Liset Bom_Hotel de Sterrenberg_4 Liset Bom_Hotel de Sterrenberg_5

 

Geluk en persoonlijke ontwikkeling

"Ik vind het belangrijk dat ons personeel gelukkig is. Elke medewerker moet zich gezien en gehoord voelen én zich nuttig voelen. We hebben verschillende commissies, waaronder de feestcommissie en het Green Key team, waarbij medewerkers zich kunnen aansluiten. Hier komen onwijs leuke ideeën uit voort. Zo stelde iemand voor om invulling te geven aan alle plastic flesjes die op de hotelkamer achtergelaten worden. Dat is nu haar project.

Medewerkers kunnen extra vakantiedagen kopen en we stellen sinds kort ook een persoonlijk leerbudget beschikbaar. Van baristacursussen tot typcursussen en financiële coaching: iedereen mag iets uitkiezen wat bij hem of haar past. Ik verwacht niet dat mijn medewerkers tot hun pensioen blijven, maar ik hoop wel dat als ze terugkijken op hun loopbaan bij Hotel de Sterrenberg, ze denken: ‘Daar heb ik mijzelf ontwikkeld, of daar ben ik een beter mens geworden.'"

Liset Bom_Hotel de Sterrenberg_6 Liset Bom_Hotel de Sterrenberg_7
Artikel delen