Trend: hotelkamer als kantoor

Tags: hotel

Trend: hotelkamer als kantoor

Wat doe je met leegstaande kamers? Steeds meer hoteliers verhuren een hotelkamer als kantoor. Een formule waar volgens veel experts toekomst in zit. Voor dit artikel in het speciale glossy magazine Trending Topics (zie hieronder) nemen de proef op de som bij Park Centraal in Amsterdam.

De gewone bureaustoel is vervangen voor een ergonomisch exemplaar. Water en koffie zijn ‘complementary’. Zelfs een flipover en een ‘survival kit’ met lijm, plakband en nietjes ontbreekt niet. En wie een uurtje wil sporten, neemt de lift naar de gym. Even lunchen of een coffee break? Roomservice! Al is Bar Claes in de lobby ook een prima plek voor een pauze. En een powernap in het comfortabele bed is niet helemaal de bedoeling, maar: het kán wel.

Ambassadeurs

hotelkamerWe zijn in kamer 244 van Park Centraal. General manager Natalia Alvarez Pereiro verhuurt hotelkamers sinds een paar maanden als kantoor. Een werkdag van 9.00 tot 18.00 uur in een Classic Room kost 65 euro, voor de iets grotere Duplex Room betaalt een gast 75 euro. Alvarez: “Waarom zouden we onze kamers leeg laten terwijl wij over alle faciliteiten beschikken die een thuiswerker nodig heeft? Inclusief een inspirerende omgeving waar je als het straks weer kan een vrijmibo kunt houden.”

Hotelkamer om te werken

Ze vervolgt: “Het zorgt bovendien voor een leuke dynamiek in het hotel en zo kunnen we alsnog met onze core business bezig blijven: gastvrijheid bieden.” Net als Park Centraal zijn er veel meer hotels die sinds de crisis kamers transformeren tot werkplekken. Diverse Ibis- en Mecure-hotels doen dat bijvoorbeeld onder de noemer Hotel Office en zelfs in het topsegment behoort een ‘workation’ tot de opties. Ook platforms die vraag en aanbod bij elkaar brengen zien het aantal aangesloten hotels toenemen. Zo staan er op voordethuiswerkers.nl inmiddels honderden hotels met ‘werksuites’. En bij MEOW (My Extra Ordinary Workspace) kunnen mensen een kamer boeken bij vier- en vijfsterrenhotels. Ook de vraag neemt volgens beide platforms toe.

Thuiswerken is de toekomst

Zit er op de lange termijn muziek in de formule? CNV verwacht in elk geval dat thuiswerken de toekomst is. De vakbond voerde een onderzoek uit en liet weten dat 70% van de werknemers meer wil thuiswerken dan voor de crisis. Alvarez van Park Centraal merkt dat ook: “Vanaf maart verhuren wij bijvoorbeeld een jaar lang tien kamers aan een bedrijf met psychologen.” Dan besluit ze: “Als er na corona nog steeds behoefte is aan werken in hotelkamers, zullen we dat zeker aanbieden. Het hotel van nu is veel meer dan alleen een slaapplek.”

Trending Topics 2021

Dit artikel lees je ook in Trending Topics: het extra dikke glossy magazine vol trends, previews, verwachtingen en hotspots dat vandaag verschenen is! Dit fraaie bewaarmagazine van bijna 250 pagina's is een co-productie van Entree Magazine en Horecava. 

 

Artikel delen