Horecaondernemers runnen hun zaak vaak met veel toewijding en passie. Er komt echter een moment waarop je overweegt of besloten hebt dat het tijd is om je zaak te verkopen. Wat de reden ook is, het verkopen van jouw eigen horecazaak is een grote stap en een complex proces. In dit artikel bespreken we globaal de stappen die hierbij komen kijken en hoe een bedrijf als Anno1982 je kan ondersteunen bij het verkoopproces.
Er zijn verschillende redenen waarom ondernemers ervoor kiezen om hun horecazaak te verkopen. Een veelvoorkomende reden is dat de eigenaar na jaren van hard werken simpelweg wil genieten van zijn/haar pensioen. Soms is de verkoop echter noodzakelijk om financiële redenen, zoals tegenvallende resultaten of oplopende schulden. De verkoop kan daarentegen ook juist plaatsvinden op een hoogtepunt van het bedrijf, zodat er de beste prijs voor wordt ontvangen. Ook persoonlijke omstandigheden, zoals gezondheidsredenen kunnen een rol spelen bij een verkoop.
De Kamer van Koophandel en het Ondernemersplein hebben goede overzichten welke stappen je moet doorlopen voor de verkoop van een bedrijf. Voor een succesvolle verkoop is een goede voorbereiding erg belangrijk.
De eerste stap in het proces is het bepalen van de waarde van de horecazaak. Dit kan een ingewikkelde stap zijn. Het gaat namelijk niet alleen om de materiële waarde, zoals het vastgoed en de inventaris, maar ook om immateriële zaken zoals het klantenbestand en de reputatie.
Vervolgens is het belangrijk dat alle relevante documenten up-to-date zijn. Denk hierbij aan financiële overzichten, contracten, vergunningen en andere belangrijke papieren, zoals certificeringen. Potentiële kopers willen deze informatie inzien voordat ze een bod doen.
Daarna is het tijd om een koper te zoeken. Dat kan tijd en moeite kosten. Hier kun je hulp bij krijgen van bedrijven zoals Anno1982. Bedenk daarbij ook wat jij belangrijk vindt ten aanzien van de koper, zodat je de juiste match vindt met jouw zaak.
Wanneer je een potentiële koper hebt gevonden, beginnen de onderhandelingen. Het is verstandig om hierbij juridische en financiële expertise in te schakelen, zodat alles goed wordt vastgelegd in een verkoopcontract.
Als het contract dan getekend is, is de laatste stap de feitelijke overdracht van de horecazaak. Hieronder valt het wijzigen van de inschrijving bij de kamer van koophandel, de sleuteloverdracht en soms ook een inwerkperiode voor de nieuwe eigenaar, zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.
Om een horecazaak te verkopen kan het prettig zijn om een ervaren adviseur in te schakelen. Jouw eigen bedrijf verkopen kan namelijk een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn. Anno1982 biedt professionele ondersteuning aan ondernemers, die denken aan de verkoop van hun bedrijf of dat besluit al hebben genomen en hulp nodig hebben in het verdere proces. De ondersteuning van de waardebepaling tot aan de uiteindelijke overdracht vergroot de kans op een succesvolle en winstgevende verkoop.