Jermain de Rozario: “Wij zijn strijdlustig”

Jermain de Rozario: “Wij zijn strijdlustig”

Hoe ga je als startende horecaondernemer om met de huidige situatie? Jermain de Rozario, eigenaar van restaurant De Rozario* in Helmond, barst van de energie en zette in mum van tijd allerlei initiatieven op. “Wij zijn strijdlustig en vechten voor onze plek.”

 

Tekst: Iris Kranenburg
 

Op social media te zien ben je momenteel razend druk. Waarmee precies?
“Begin vorige week begonnen we via www.togoderozario.nl met een bezorgservice voor de regio Helmond. Die loopt inmiddels, waardoor ik me kan bezighouden met andere dingen. Zo heb ik samen met o.a. groothandels, een transportbedrijf, fotograaf, filmer en andere partners de website www.hetappeltjevoordedorst.nl opgezet. We bezorgen hiermee gratis en belangeloos verse maaltijden bij mensen die het echt kunnen gebruiken en het nu moeilijk hebben. Als je iemand wil aanmelden kan dat via de website. Van Sligro ontvingen wij bijvoorbeeld o.a. courgettes, tomaten, bloemkool, komkommer, rijst en nog veel meer. Samen met onze koks bedachten we een paar lekkere recepten. En van Makro kregen we vandaag een grote bus met tankpas voor het rondbrengen van de pakketten. Deze mogen we lenen tot juni. Met deze initiatieven kweken we én bedrijvigheid en goodwill. Het komt allemaal écht uit een goed hart, dat is het belangrijkste.”

Je bent niet bepaald een afwachtend type.
“Nee, ik vecht voor mijn plek en dat heb ik altijd al gedaan. Op het begin kreeg ik veel commentaar op de bezorgdienst. Mensen vroegen: hebben de inkomsten daarvan geen negatieve invloed op wat je straks aan financiële steun van de overheid krijgt? En moet je als sterrenrestaurant wel gaan bezorgen? Ik snap die kritische noten. Maar weet je, een ster doet nu niet ter zake. Ja, natuurlijk heeft het me veel gebracht en hoop ik hem nooit meer kwijt te raken. Maar nu wil ik het hoofd boven water houden. Ik bedoel, ik weet niet wanneer de overheidssteun daadwerkelijk komt. Ook wil ik niet wekenlang niks doen. Daar zou ik heel ongelukkig van worden.”

Dus je trok je eigen plan?
“Ja! Ik ben ik nu eenmaal koppig. Door koppig te zijn ben ik ook gekomen waar ik nu sta. Ik wil aan personeel en gasten laten zien dat wij niet bij de pakken neerzitten en echt iets doen voor anderen. Wij zijn strijdlustig en gaan hier met veel liefde en doorzettingsvermogen onze schouders onder zetten en net als een echte familie elkaar hier doorheen trekken.”

Hoe ziet jouw bezorgservice eruit?
“We lanceerden vorige week www.togoderozario.nl. Hierop vinden mensen een vast menu van drie gangen én a la carte-gerechten. Alle componenten in het pakket zijn al klaar, ze moeten alleen nog bereid en/of gecombineerd worden. Op die manier probeer ik mensen thuis ook bezig te houden én ze iets te leren over producten en koken We willen mensen ook prikkelen en bezighouden. Bovendien zit er een boekje bij ieder pakket. Hierin vinden mensen naast de recepten ook een kruidwoordpuzzel, mijn favoriete films en liedjes die wij luisteren. Zo leren mensen ons privé ook kennen en kunnen wij onszelf laten zien."

Hoe gaat het met de bezorgservice?
“Goed! In vier dagen tijd hebben we 220 pakketten verkocht. Vrijdag en zaterdag waren ze niet aan te slepen. Sterker nog, de eerste vier dagen was de omzet hoog genoeg om mijn personeel in elk geval te betalen. Ik heb wel een buffer, maar ben een startende ondernemer. Dus veel ruimte heb ik niet.”

Wat doe je met je personeel?
"Ik heb vier fulltimers in dienst. Zij werken nu vanuit huis en maken de routing voor de pakketten en nemen telefoon en bestellingen aan. Verder moeten de flyers steeds kloppen met het menu. Allemaal zaken die vanuit huis kunnen. De chef kookt alles en samen met mijn vrouw Virginia zet ik alles klaar. Het bezorgen doen we trouwens zelf of ons personeel, dus zonder tussenkomst van een platform.”

Wat verwacht je van de periode hierna?
“De corona-crisis zal overgaan in een economische crisis. Ik hoop dat de mensen uit deze regio ons restaurant na deze crisis willen ondersteunen en regelmatig komen eten. Hopelijk denken ze: team De Rozario heeft zijn nek uitgestoken tijdens de corona-crisis, nu gaan wij er een hapje eten. We moeten elkaar echt helpen. Ik zeg altijd maar: alleen ga je snel, samen kom je verder!”

Tags: 
Artikel delen