KHN: ‘Blij met meer ruimte vanaf 5 juni’

KHN: ‘Blij met meer ruimte vanaf 5 juni’

Vanavond maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge de eerstvolgende versoepelingen bekend, waaronder cruciale versnelde versoepelingen voor de horeca. Zowel restaurants als cafés mogen vanaf 5 juni hun deuren – onder voorwaarden - weer openen. KHN is blij met deze versoepelingen.

Versnelde heropening groot deel horeca

Deze week gaf demissionair minister Grapperhaus aan af te willen van het onderscheid tussen ´natte´ en ´droge´ horeca. KHN heeft ook de afgelopen dagen gelobbyd om de versoepelingen voor de horeca versneld door te voeren. Voor restaurants betekent dit vier dagen eerder dan gepland, voor de ‘overige horeca’, zelfs ruim drie weken eerder.

Vanmiddag vond er nog een bestuurlijk overleg plaats en is het om van 30 naar 50 personen te gaan en ook nog eens per ruimte, in plaats van per exploitatie. Ook grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen mogen 250 mensen geplaceerd ontvangen. Belangrijke verruimingen die voor veel ondernemers het verschil kunnen maken.

Stap 4 en 5 van de routekaart worden samengevoegd en waarschijnlijk op 30 juni ingevoerd. Hierover wordt in de komende weken meer bekend gemaakt. Hierbij worden mogelijk de aantallen personen per ruimte verder losgelaten. Ook kunnen doorstroomlocaties zoals evenementen, discotheken en nachtclubs hun gasten zonder 1,5 meter ontvangen als ze werken met toegangstesten.

Voorwaarden heropening & snel verder versoepelen

Wel gelden er de komende periode nog wel de nodige beperkingen. De belangrijkste:
Maximaal 4 personen aan een tafel;

Maximaal 50 personen per ruimte (tenzij een ondernemer werkt met toegangstesten);

Verplichte reservering, registratie, triage en placering (zitplaats);

22.00 uur sluiting (geldt ook voor terrassen).


Blij met meer ruimteKHN-voorzitter Rober Willemsen: “Ik ben blij dat we volgende week zaterdag met meer horecabedrijven meer ruimte krijgen, al is het teleurstellend dat er geen verdere versoepelingen voor terrassen komen. Zeker met het EK in aantocht.”

Perspectief voor horeca & toerisme cruciaal

Voor veel sectoren is er echter nog steeds geen perspectief. Omdat de anderhalve meter regels niet rendabel zijn, maar ook omdat grote (zakelijke) bijenkomsten en op kantoor werken nog niet gefaciliteerd worden. Hotels hebben het zwaar door het nagenoeg stilleggen van (buitenlands) toerisme en zakelijk verkeer en voor (party)cateraars blijft de groepsbeperking een enorme rem.

KHN pleit er dan ook voor de horeca mee te nemen als onderdeel van de oplossing. “Nu is het zaak dat we zo snel mogelijk doorschakelen en dat zo snel mogelijk de restricties verder worden afgebouwd, zodat we deze zomer weer voluit en zonder belemmeringen kunnen toewerken naar een rendabele exploitatie”, aldus Willemsen.

Voortzetting steunpakket vanaf 1 juli

Gisteren maakte het kabinet bekend dat ondernemers ook in het derde kwartaal kunnen rekenen op financiële compensatie vanuit de overheid en dat een aantal probleempunten in de steunpakketten worden opgelost. Dit is noodzakelijk omdat volledige exploitatie zonder beperkingen voorlopig uitblijft voor de horeca en een aantal sectoren nog steeds weinig- tot geen perspectief heeft. Daarom pleit KHN voor het voortzetten en verbeteren van de steunpakketten en voor een Corona Herstelplan om de sector toekomstperspectief te bieden.

Artikel delen