KHN: "Ongeloof, frustratie en verdriet"

KHN: "Ongeloof, frustratie en verdriet"

Robèr Willemsen en Dirk Beljaarts van KHN over de sluiting van de horeca: "Het is begrijpelijk dat de regering maatregelen treft, maar de gevolgen voor de horecabranche zijn niet te overzien en dat terwijl de horeca niet de oorzaak is. Er is sprake van ongeloof, frustratie en veel verdriet."

KHN: "Ongeloof, frustratie en verdriet"

khn corona horecaWillemsen: "De horeca heeft de afgelopen maanden enorm hard haar best gedaan om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen én met resultaat; het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is volgens cijfers van het RIVM de laatste week slechts 1,8 procent. Het is dan ook opvallend dat de horeca telkens de hardste klappen krijgt; voor de horecaondernemers voelt deze sluiting dan ook als een straf. Het onbegrip binnen de sector is groot."

Geen overleg

"Voor KHN is het onbegrijpelijk dat er geen overleg heeft plaatsgevonden met de betrokken sectoren en werkgeversorganisaties om samen naar intelligente scenario’s te kijken. Hierdoor ontbreekt draagvlak binnen de sector en is er vooral sprake van ongeloof, frustratie en veel verdriet. De horeca wordt keihard geraakt en ik maak me dan ook grote zorgen over het toekomstige horecalandschap; deze sluiting is voor veel horecaondernemers écht de genadeklap."

12 miljard euro verlies in 2020

"De impact van de coronamaatregelen die op 28 september waren afgekondigd zijn voor de horeca al enorm. En met een sluiting van twee weken komt daar een extra omzetverlies van ruim 1 miljard euro bij. Zoals het er nu voorstaat, is het omzetverlies voor de horeca voor heel 2020 ruim 12 miljard en is het eigen vermogen met 3 miljard afgenomen. In het derde steunpakket dat op 1 oktober is ingegaan, worden de NOW en de TVL in stappen afgebouwd. Dat pakket is gemaakt toen van een tweede golf nog geen sprake was; met de economische gevolgen van nieuwe maatregelen is toen dus ook geen rekening gehouden."

Op de kortst mogelijke termijn moet er volgens KHN het volgende gebeuren:

*Geen afbouw van steunmaatregelen voor die sectoren die direct worden geraakt door de nieuwe corona-maatregelen. Dat betreft in ieder geval de horeca.

*De NOW-vergoeding gaat in het derde steunpakket naar maximaal 80 procent, dat mag niet afgebouwd worden en moet juist naar 100 procent gebracht worden.

*Ontslagen worden onvermijdelijk. Voorkom dat werkgevers die het al zwaar genoeg hebben ook nog eens verplichte transitievergoedingen moeten betalen. Die transitievergoedingen moeten direct worden vergoed aan werknemers via het UWV.

*Ook moet het kabinet zich inzetten om in overleg met de banken de terugbetalingstermijn verder op te rekken. Nu hoeven ondernemers gedurende zes maanden niet af te lossen, die periode zou met nog eens zes maanden moeten worden verlengd.

*Het Time-Out Arrangement – dat is het plan van minister Wiebes voor een regeling om bedrijven die nu niets meer kunnen in een soort ‘stand-bye stand’ te brengen, moet versneld worden ingevuld en uitgerold. Gesprekken tussen sector en kabinet moeten daarover zo snel mogelijk starten

Volledig compenseren

Willemsen: "Uiteindelijk is de horeca, maar ook de BV Nederland én de belastingbetaler het meest gebaat bij het in winterslaap brengen van de sector, wat zoveel zegt als het volledig compenseren van álle kosten. Dit zal ‘goedkoper’ blijken dan een pleister op de wonden en drukke UWV balies. Wat een gevolg kan zijn wanneer horecaondernemers hun bedrijven noodgedwongen moeten beëindigen."

Plan van KHN, MKH Nederland en VNO-NCW

Ook MKB-Nederland, VNO-NCW en de Nederlandse brouwers maken zich volgens KHN ook grote zorgen en hebben het kabinet opgeroepen om de horeca niet te sluiten of ernstig te beperken, maar mee te gaan in de intelligente maatregelen die de sector zelf heeft voorgesteld om verspreiding van het virus tegen te gaan. Willemsen: "Er ligt nu een routekaart van het kabinet, maar deze is nog wel té generiek. Dat kan echt slimmer in overleg met branches, zonder dat dit ten koste gaat van de volksgezondheid. Vanmiddag hebben wij met het kabinet de afspraak gemaakt om deze week nog met ons aan tafel te gaan." 

Wil je op de hoogte blijven van al het horecanieuws rondom corona? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Tags: 
Artikel delen