Hoe zit het met … roken op het terras?

Tags: terras

Hoe zit het met … roken op het terras?

Maandelijks gaat Koninklijke Horeca Nederland in op een relevant (ondernemers)onderwerp. Dit keer: roken op het terras.

  • Vanaf 1 april 2020 gaat het rookverbod in de horeca gehandhaafd worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Gasten mogen nog wel roken op een terras, zolang dat geen overlast geeft binnen in het horecabedrijf.   
  • Gasten mogen ook roken onder een luifel of parasolvormige constructie op het terras. Voorwaarde is dat het terras aan minimaal één zijde (boven- of zijkant) volledig open is. Deze mag ook niet afgescheiden worden door bijvoorbeeld plantenbakken of grenzen aan het terras van de naastgelegen zaak.
  • Als een terras zich over meerdere zijden van een pand uitstrekt, geldt elk gedeelte als een apart terras. Zo wordt een verbonden terras dat zich bevindt aan (een deel van) de voorkant en (een deel van) de zijkant van een pand, een zogenaamd L-vormig terras, aangemerkt als twee aparte terrassen. Voor zowel het terras aan de voorkant als aan de zijkant van het pand geldt dan dat één zijde volledig open moet zijn.
  • Op wat voor soort terrassen mag je niet roken? Een vaste aanbouw, zoals een serre, kan niet worden aangemerkt als terras. Dit geldt dus ook als de vaste aanbouw aan één zijde helemaal open is of helemaal open gemaakt kan worden. Ook roken op een terras in een overdekt winkelcentrum mag niet. Ten slotte zijn tenten waarin horecawerkzaamheden plaatsvinden en/of waar activiteiten van het evenement plaatsvinden, zoals muziekoptredens, niet aan te merken als terras. In deze overdekte tenten mag dus niet gerookt worden, ook niet als deze aan één of meerdere zijden open zijn.

Wil je je verdiepen voor het komende terrasseizoen? Laat je inspireren en informeren op onze terrasthema-pagina. 

Artikel delen