KHN: "Hard hoofd in rendabele 1,5m-horeca"

KHN: "Hard hoofd in rendabele 1,5m-horeca"

KHN-voorzitter Robèr Willemsen reageert op de 1,5-meter-horeca, die er mogelijk straks gaat komen: "Geld verdienen met de 1,5-meter-norm? Dat is voor het merendeel van horeca onder de huidige omstandigheden geen optie."

 

KHN heeft op dit moment veel overleg over de veelbesproken 1,5-meter-horeca en laat weten later deze week op de inhoud ervan terug te komen. Wel wil Willemsen alvast wat dingen erover zeggen: "Het is nauwelijks realiseerbaar, laat staan dat je er geld mee kunt verdienen. Ik heb er een heel hard hoofd in dat dit iets gaat brengen voor het merendeel van de horeca. Neem een café van 70 a 80 vierkante meter waar normaal gesproken honderd gasten staan. Sta je daar opeens met veertien man. Dan valt je omzet minimaal zes keer lager uit. De 1,5 meter-economie lijkt voor de horeca in de huidige situatie een verliesgevend model. Daarom is het belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de invulling, zodat dit ook daadwerkelijk exploitabel is."  

 

Lastige uitdaging

Voor KHN heeft overleg over de 1,5-meter-horeca op dit moment dus grote prioriteit, laat de voorzitter weten. "Dat de 1,5 meter voorlopig leidend is als we straks weer opengaan, is duidelijk. Maar dat is voor de horeca wel een heel lastige uitdaging. Elk type horecazaak is anders. We kunnen niet alleen rekening houden met één individuele ondernemer; als branchevereniging komen wij op voor al onze 20.000 leden die verschillende sectoren vertegenwoordigen." 

Hard hoofd

Één standaard protocol voor de 1.5 meter-economie voor alle horecaondernemers is volgens Willemsen geen oplossing. "Daarmee doe je veel horecaondernemers tekort. Op dit moment kijken wij dan ook naar een invulling waarin het voor horecabedrijven ook daadwerkelijk echt rendabel is om open te gaan. Maar we hebben er een hard hoofd in." Volgens Willemsen is het in elk geval van groot belang dat de compensatieregelingen van de overheid in stand blijven tijdens zo'n 1,5-meter-horeca-periode.
 

Het nieuwe normaal

Tot slot zegt de voorzitter: "De maatregelen om het coronavirus in te dammen zullen nog wel een tijdje gelden. En als er straks versoepelingen komen, zal het zeker niet gelijk business-as-usual zal zijn. Zoals Rutte al aangaf in zijn persconferentie: “We zullen met elkaar moeten zoeken naar het nieuwe normaal, in de 1,5-meter-samenleving."

 

 

 

Tags: 
Artikel delen