Lennart Deddens: “Keihard gewerkt, en nu dit"

Lennart Deddens: “Keihard gewerkt, en nu dit"

The Stockroom (cocktailbar in Groningen) gooide hoge ogen in ‘de scene’. BOEL (jeu-de-boulesconcept in Groningen) had uitbreidingsplannen. En de agenda van Boilermaker (event- en adviesbureau) zat bomvol. Nu vreest mede-eigenaar Lennart Deddens voor de toekomst van zijn drie bedrijven. “Ik word misselijk als ik eraan denk.”

Tekst: Iris Kranenburg

Hoe gaat het?
“Mijn vrouw, zoontje en ik zijn gelukkig gezond. Maar zakelijk gezien... Mijn vrouw heeft een eigen sportschool en ik heb met meerdere compagnons drie eigen bedrijven*. Het ging ontzettend goed. The Stockroom en BOEL waren een jaar open en draaiden fantastisch, boven verwachting zelfs. We keken naar een tweede locatie van The Stockroom én met BOEL waren we al bezig met plannen in Zwolle en Leeuwarden. De agenda van Boilermaker zat ook helemaal vol. We waren net verhuisd naar een andere locatie en hadden een eventmanager aangenomen. We gingen van die situatie binnen een paar dagen naar de vraag: gaan we het redden?”

Heel pijnlijk.
“Ja, ik word misselijk als ik daaraan denk. Jarenlang hebben we kei- en keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Nu proberen we niet meer te veel in het verleden te denken en te kijken wat we nu kunnen doen. We maken diverse scenario’s voor de toekomst. De realiteit is dat ik vrees voor onze zaken. Natuurlijk kunnen we het nog wel wat maanden uithouden, zeker met BOEL en The Stockroom. Maar Boilermaker is een event- en adviesbureau en dat wordt op de lange termijn echt lastig. Als deze crisis voorbij is gaan mensen waarschijnlijk wel weer de horeca in, maar bedrijven zullen hun marketingbudgetten echt anders gaan verdelen. Events zijn vaak toch de extraatjes. De event-sector krijgt het dus echt zwaar.”

Wat deed je nadat bekend werd dat alle eet- en drinkgelegenheden moesten sluiten?
“We deelden ons op in twee teams: één financieel deel dat alles uitzoekt en een creatief deel om toch nog iets te doen. Team 1 belde meteen de pandeigenaren van Boilermaker en The Stockroom. Daar hoeven we nu gelukkig maar 50% van de huur nu te betalen en de rest later. Het pand van BOEL is van een van de compagnons. Verder vroegen we meteen werktijdverkorting aan voor ons personeel. We dachten op dat moment nog dat er weinig overheidssteun zou komen, maar dat blijkt niet het geval.” (Tekst loopt hieronder door)

Wat vind je van de financiële tegemoetkomingen?
“We hebben tien fulltimers in dienst, aangevuld met vijftien parttimers. Zij  krijgen de komende maanden nog 90% van hun loon, dat is echt heel veel en fantastisch geregeld. Dat zou 10% minder dan normaal betekenen, maar dat vullen wij aan. Voor ondernemers is dit zo’n belangrijke regeling, omdat wij nu iets meer lucht krijgen. Iedere onderneming krijgt verder eenmalig vierduizend euro, uitstel van bepaalde betalingen en kan makkelijker een lening krijgen. Dat is mooi, maar weegt totaal niet op tegen de omzet die we hadden begroot. Alleen al bij de Boilermaker zouden we in maart 25.000 euro omzet draaien dan wat er nu eenmalig binnenkomt. De vraag is nu: wat komt er voor de ondernemers zelf? Want wij hebben zelf ook geen salaris meer.”

En wat deed team 2, het creatieve team?
“Wij zijn nu met plannen bezig om mensen via filmpjes thuis cocktails te laten maken met huis-, tuin- en keukenproducten. En met speciale cocktailpakketten, die we maken en verkopen in samenwerking met een slijterij, willen we The Stockroom bij mensen in de woonkamer brengen. Je bedenkt toch dingen om omzet binnen te halen én contact met je doelgroep te behouden.”

*The Stockroom is van Erik Beeftink, Lennart Deddens, Peter Torenbosch en Merijn Goris
*Boilermaker is van Lennart Deddens, Peter Torenbosch en Merijn Goris
*BOEL is van Peter Torenbosch, Merijn Goris, Lennart Deddens, investeerder Henk Smit en marketeer Marc Bakker

Tags: 
Artikel delen